Ziyafet Masasý;
Ziyafet masasý hazýrlamak zevk iþidir. Herkes imkanlarýna ve gönlüne göre hazýrlar. Ancak; aþaðýdaki noktalara da dikkat etmek gerekir. Öncelikle masa örtüsü titizlikle seçilmelidir. Masaya pastel rengi keten, beyaz keten, nakýþlý keten veya dantel örtü konmalýdýr. Çok renkli alacalý örtü seçimleri aðýr davetler için uygun deðildir. Masaya konan örtü 30.cm.den fazla sarkmamalýdýr. Oturan kiþilerin ayaklarýna dolanacak þekilde abartýlý bir uzunlukta olmamasýna dikkat etmek gerekir.Damak zevkimizi zenginleþtirecek bu yeni tatlar, bizim beslenme alýþkanlýklarýmýzla da örtüþüyor.
Herse, Pinjur ve Ajvar’ý ister kahvaltýda ekmeðinize sürün, ister meze olarak yiyin, ister makarnanýza sos olarak kullanýn, isterseniz de etinizin yanýna garnitür olarak alýn. Ya da televizyonunuzun karþýsýnda heyecanlý bir film seyrederken elinizdeki cipse eþlik etsin. Seçim size kalmýþ. Masa’da “uyum” Çok önemlidir. Yemek takýmlarý, bardaklar, örtü ve diðer gereçler “uyum” içinde olmalýdýr. Uyum sofanýn ortasýna yerleþtirilecek bir tanzimle daha da çarpýcý bir hale getirilir. Burada, seçilecek çiçekler bile mümkünse yemek takýmlarýnýzla ve masa örtüsüyle uyum içinde olmalýdýr. Bir renk armonisi yaratmak özenle hazýrladýðýnýz bu daveti daha da hatýrda kalýcý yapacaktýr.
Vereceðiniz mönüye uygun olarak tabaklarý yerleþtirmelisiniz. Þayet; mönü’de çorba yer alýyorsa, o takdirde düz yemek tabaklarýnýn üzerinde çorba tabaklarý yer almalýdýr. Eðer çorba mönüde yer almýyorsa o takdirde ordövr servisi için düz ve büyük tabaklar yerleþtirilmelidir. Tabaklarýn yerleþtirilmesi mönü’deki düzenlemeyle paraleldir. Sofranýzý hazýrlarken “peçeteler” özenle katlanmalý ve yerleþtirilmelidir. Deðiþik þekillerde katlanan peçeteler, isteðinize göre yine yemek takýmlarýnýza uygun halka biçimde bir peçetelik arasýna konarak ta sofralarda yerini alabilir.
Ýste bazý peçete katlamalarý;
Kare; Peçete her yönde bir kere katlanýr. Sonra “kare” sekline getirilir.
üçgen; peçete önce “kare” sekline getirilir. Sonra, aksi köþeler birleþtirilerek “üçgen” sekli verilir.
Koni; peçete önce “kare”, sonra da “üçgen” seklinde katlanýr. Dýþarýda kalan uç “dik” duracak þekilde olmalýdýr.
Çatal-kaþýk-býçak:
Kullanýþ amaçlarýna göre, dýþtan baþlayýp içe doðru gelecek þekilde yerleþtirilir. Tabaðýn saðýna kasýk ve Býçak, soluna ise çatal konur. Býçaðýn aðzý tabaða dönük olmalýdýr.
Tabaklar:
Servis tabaðý, yemek tabaðý, salata tabaðý ve ekmek tabaðý kullanýlmalýdýr. Ancak yukarda da bahsedildiði gibi yemek mönüsünde yer alan yiyeceklere göre uygun tabaklar ilave edilebilir.
Masaya Konan Takýmlarýn Yerleri;
Yemek Çatalý: Tabaðýn solunda.
Yemek býçaðý; Tabaðýn saðýnda.
Yemek kasýðý: Tabaðýn saðýnda, býçaðýn dýþýnda.
Balýk Çatalý: Tabaðýn solunda, çatalýn dýþýnda.
Balýk Býçaðý: Tabaðýn saðýnda, yemek býçaðý dýþýnda.
Meze Çatalý: Tabaðýn solunda, diðer çatallarýn dýþýnda.
Meze Kaþýðý: Tabaðýn ön kýsmýnda.
Çerez ve pasta çatalý: Tabaðýn ön kýsmýnda, sapý sola doðru.
Çerez ve pasta býçaðý: Tabaðýn ön kýsmýnda, keskin tarafý tabaða, sapý saða doðru. Çatalýn yanýnda.
Su bardaðý: Tabaðýn sol ön kýsmýnda
Þarap bardaðý: Su bardaðýnýn saðýnda.
Raký bardaðý: Su bardaðýnýn yanýnda.
Tuz, biberlik: Ýki servis tabaðý arasýnda
Yað, sirke: Sofranýn ortasýna yakin.
Hardal ve diðer soslar: Yað ile sirkeye yakin.
Yað tabaðý: Servis tabaðýnýn sol ilerisinde.
Salata tabaðý: Servis tabaðýnýn sol ilerisinde.
Meyve tabaðý: Ortada.
Ekmek tabaðý: Ortada.
Çiçek tanzimleri: Masanýn ortasýnda.
Peçete: Servis tabaðýnýn solunda.
Servis Kurallarý;
Servisi evin hanimi yapýyorsa, saðýnda oturan bayandan baþlanýr. Servisi garson yapýyorsa, servise ev sahibinin saðýnda oturan bayandan baslar, soldan devam eder, en son ev sahibine servis yapar. Garsonun elinden hiç bir þey alýnmaz. Garsondan bir þey istenecekse alçak sesle istenir. Tatlý servisinden önce masa temizlenir. Ýçki istenmediði zaman açýkça söylenmelidir. Kadeh el ile veya ters kapatýlmaz. Servisler yapýlýrken ýsrarcý olunmamalýdýr. Ancak; yemeðin niteliðine göre serviste 2. kez istenip istenmediði kiþilere sorulabilir.
Kolay Gelsin.
|