Romatizmal hastalýklarda, burkulma ve çarpma gibi kazalarda aðrý kesici ve hareket kabiliyetini arttýrýcýdýr. Zaten ardýçýn temel kullaným alaný da bu tip hastalýklardýr. Kronik romatizmalarda, gut hastalýðýnda çeþitli kas aðrýlarýnda oldukça faydalýdýr. Bunun için toz haline getirilmiþ kuru ardýç meyvalarýndan 20 gram 1 lt suda eritilerek günde 3 bardak içilir.
Konsantre ardýç suyu soðukalgýnlýðý veya anjine yakalanmýþ çocuklara destek tedavisi olarak günde 3 kez bir çay kaþýðý olarak verilir. Ardýç nefes kokularýný yok eder. Meyvalarý C vitamini bakýmýndan zengin olmasý sebebiyle, diþetlerini ardýç meyvalarýyla ovmak onlarý güçlendirecektir. Antiseptik özelliði sebebiyle de haricen deri hastalýklarýnda da uygulanabilir. Aromaterapistler selülitlerde ardýçtan faydalanmaktadýr.
Diðer bir tür olan kara ardýç yapraðýnýn adet söktürücü, çocuk düþürücü ve idrar arttýrýcý etkileri bilinmektedir. Çünkü rahim ve idrar yollarý kaslarýný büzmektedir. Karaardýç, kurutulmuþ yapraklarýndan günde 0,5 gr. içilir. Yine ardýçýn özel bir türünden elde edilen ardýç katraný uyuz ve egzema gibi bazý diðer deri hastalýklarýnda haricen tüketilir.Ayrýca deride hafif tahriþ yaptýðýndan romatizmal hastalýklarda da merhem olarak kullanýlabilir.
Editör Tavsiyesi: Dahilen yüksek miktarlarda uzun süre kullanýlýrsa böbrekleri tahriþ eder ve idrarda kanamaya sebep olur. Ardýç, 6 haftadan fazla ve böbrek hastalýðý olanlarda kullanýlmamalýdýr. Ayrýca hamilelerde de düþüðe yol açabileceði için uygun deðildir. Çünkü rahim kaslarýnýn kasýlmasýný uyarýr.
|