Birçok hastalýðýn þifasý olan ayva, kalp, akciðer, boðaz, mide, göz, baðýrsak ve aðýz rahatsýzlýklarýnýn tedavisi için faydalý. Ayva her yaþtaki kiþinin sinir sistemini güçlendirir. Mide ve baðýrsaklarý zararlý mikroplardan koruyup hazýmsýzlýk gibi sorunlarý önler. Cildi ve týrnaklarý zinde, parlak ve daha saðlýklý hale getirir. Grip ve nezlenin iyileþmesini hýzlandýrýr. Ayva veya ayva suyu ishalin geçmesi için de çok yararlý.
Meyvesi ya da meyvesinden hazýrlanan þurup ve komposto ishale iyi gelir. Vücudun gücünü artýrarak, zinde tutmaya yardýmcý olarak yorgunluk ve bitkinlikten korur. Ayva aðýz kokusunu önler. Ýçerdiði vitamin ve minareler ile kalp ve damar hastalýklarýndan korur, varisi önler ve varis tedavisinde yardýmcý olur. Ayvanýn cinsel gücü artýrdýðý söylenmektedir. Ayva kandaki kötü kolesterolü düþürerek damar sertliðini önler.
Ayva hoþafý aðýzdaki yaralarýn iyileþmesini hýzlandýrýr. Tereyaðý ile piþirilen ayva, balgamý söker, kronik öksürüðe, solunum sistemi hastalýklarýna ve bronþite iyi gelir. Ayva çiçeði kaynatýlarak içilirse anne sütünü artýrýr, kalbi güçlendirir ve baþ aðrýsýna iyi gelir. Ayva kabuklarýnýn kaynatýlýp içilmesi, idrar yolu iltihaplarýnda iyileþmeyi hýzlandýrýr.
Aðýzdaki yaralar, boðazdaki þiþlik ve aðrý için ayvanýn kendisi veya yapraklarýnýn kaynatýlarak suyu ile gargara yapýlmasý mucize etkiler ortaya koyuyor. Dudak çatlamalarýný önlemek ya da iyileþtirmek içinde ayva çekirdeklerinin kaynatýlýp dudaklarýn bu suyla yýkanmasý öneriliyor. Ayva yapraklarý çay gibi demlenip içildiðinde sakinleþtiriyor ve uykusuzluða iyi geliyor. Þeker içeriðinin düþük olmasý nedeniyle þeker hastalarý tarafýndan da rahatlýkla tüketilebiliyor.
|