Ramazan ayýnda oruç tutan kiþilerin; et, süt, tahýl, sebze, meyve, yað ve þeker gibi her besin grubundan gýdalarý, vücudun günlük ihtiyacý kadar tüketmeleri ve bunu iftar ve sahur arasýnda dengeli biçimde paylaþtýrmalarý, kilo almak bir yana kiþilerin kilo vermesine de yardýmcý oluyor. Yemekleri iyice çiðneyerek yutmayý, iftar ve sahur arasýnda ise bol su içmeyi de ihmal etmeyin. Bu þekilde su içmek baðýrsak ve böbreklerin çalýþmasýný hýzlandýrýr.
Ramazan ayýnda iftarda yavaþ ve az miktarda yemek ve birkaç saat sonra ara öðün almak, hem saðlýklý beslenmenizde hem de kilo problemlerinin önüne geçmenizde ilk adým olacaktýr. Aç karnýna içilen sigaranýn zararlarý çok daha fazla olduðu için yemekten önce sigara içmeyin. Saðlýklý bir þekilde oruç tutmak, kilo almamak, tansiyon ya da kan þekerinin yükselmesi gibi durumlarla karþýlaþmamak için hafif yiyecekler yiyin.
Oruca 1 bardak su ve iftariyeliklerle baþladýktan sonra bir kâse çorba içip ara vererek, bütün gün boþ kalan midenizi de zorlamamýþ olursunuz. Daha sonra hafif bir sebze yemeði, ýzgara et, yoðurt ve salata ile devam edilebilir. Tahýl, sebze, meyve, kurubaklagil, yulaf, kabuklu pirinç gibi besinler tüketmek, besinleri küçük parçalara ayýrarak ve yavaþ yavaþ yemek yararlý olacaktýr.
Kýrmýzý et çok fazla tüketilmemelidir. Yemeðin üzerinden yarým saat geçmeden meyve ya da tatlý yemek de kilo almanýn nedenlerinden biridir. Ýftar ve sahur arasýndaki öðünlerde yaðlý hamur iþi yerine sütlü tatlýlar yenmelidir. Ýftarda ve saat 21.00′den sonra aðýr kýzartmalardan uzak durulmalýdýr. Çok istenirse ara öðünde ancak çok az miktarda yemeye dikkat edilmelidir.
Tüm öðünlerinizde ve özellikle sahurda ekmeði az tüketmeli ya da kepek ekmeði tercih etmelisiniz. Özelikle saat 21.00 den sonra meyve, sebze, yoðurt ya da süt tüketilmeli ve sahurda da peynir, ekmek, zeytin, domates ve salatalýk gibi hafif yiyeceklerden oluþan kahvaltý türü tercih edilmelidir. Ýftarda, sahurda ve ara öðünlerde dengeli beslenmeye, tüm besin gruplarýný yeterli düzeyde almaya ve sývý tüketimine dikkat edilmelidir.
Suyun dýþýnda vücuda gerekli sývýnýn alýnabileceði besinler de vardýr. Bu besinlerin baþýnda yoðurt, süt, sebze ve meyveler gelir. Oruç tutarken saðlýklý bir dönem geçirmek istiyorsanýz; hafif bir iftar yapýn ve sahura kadar ara öðünler alýn. Beyaz ekmek, pirinç pilavý gibi gýdalar kan þekerini yükseltir, bu nedenle bulgur pilavý, kepekli ekmek veya sos kullanmadýðýnýz makarna gibi besinleri tercih etmek daha doðrudur.
Ýftar yaparken özellikle dikkat edilmesi gereken; sindirimi zor, aðýr yemeklerden ve hayvansal gýdalardan kaçýnmak olmalýdýr. Az yaðlý hafif sebze yemekleri, ýzgara ya da fýrýnda etler ve yoðurt, iftar yemeði için ideal besinlerdir. Yemekten hemen sonra çay, kahve içmek doðru deðildir. Bu tür içecekler vücutta demirin emilimini azaltýr. Bu yüzden yemekten en az bir buçuk saat sonra içilmesi uygundur.
Tabi en önemlisi yemekten sonra hareketsiz kalmayýn… Ýftardan en az yarým saat sonra mutlaka yürüyüþ yapýn. Uykunuzdan fedakârlýk etmemek için sahura kalkmadan gün boyu oruç tutmaya çalýþmanýz saðlýk açýsýndan olumsuz… Bu nedenle mutlaka sahura kalkýn ve hafif, hazmý kolay besinler tüketin. Baðýrsak tembelliðine karþý lifli besinler tüketmeniz de oldukça faydalýdýr.
|