Yemek piþirmek nasýl bir sanat olarak görülüyorsa, yemeði süslemek ve onu sofraya estetik bir þekilde taþýmak da bir sanattýr. Yemeðiniz ne kadar güzel olursa olsun, eðer sofra kurallarýný bilmiyorsanýz, bu konuklarýnýzý da sizi de fazlasýyla yorar. Ýyi bir yemek daveti vermek istiyorsanýz, çaðýrdýðýnýz konuklarýn saðlýk durumlarýndan, yaþlarýna kadar tüm detaylarý göz önüne almalýsýnýz.
Uzmanlar, hazýrlanan yemeklerin, hazmý kolay yiyeceklerle yapýlmasýna özen gösterilmesi gerektiðini belirterek, "Davetinizde iki salçalý veya birbirine benzeyen iki yemek bulunmamalý" diye uyarýyor.
Her yemeðin kendi takýmýyla yendiðini ve her yemekte çatal, býçak ve tabak deðiþtirildiðini vurgulayan uzmanlar, soðuk yemeklerin soðuk tabakta, sýcak yemeklerin ýsýtýlmýþ tabakta verilmesi gerektiðini hatýrlatýyor.
Uzmanlar, çatallarýn kullanýlma sýrasýna göre, sivri yaný yukarýya kalkýk olarak ve tabaðýn soluna yerleþtirilmesi gerektiðini ifade ederek, "Sadece tatlý çatalý, tabaðýn önüne sapý solda kalacak þekilde konulur. Býçaklar keskin tarafý tabaða dönük þekilde, tabaðýn saðýna yerleþtirilmelidir. Sadece tatlý býçaðý tabaðýn önüne, sapý saðda kalacak þekilde ve ekmek býçaðý da ekmek tabaðýnýn üzerinde sað kenarýnda kullanýlýr. Bardaklar her zaman saðda dururlar. Kaþýklar oyuk kýsmý havaya bakar þekilde ve tabaðýn saðýnda, býçaðýn saðýna yerleþtirilir" diyor.
Çiçek, þamdan gibi aksesuarlarýn, konuklarýn birbirlerini görmelerini engelleyecek þekilde konmamasý gerektiðini kaydeden uzmanlar, yemek masasý için en uygun çiçek þeklinin basýk çiçek þekli olduðunu, onur konuklarýnýn önüne masanýn ortasýna doðru konmasý gerektiðini bildiriyor.
Uzmanlar, tuzluk ve biberliðin, tatlý çatal ve býçaðýnýn arkasýnda, masanýn ortasýna yakýn konmasý gerektiðini belirterek, "Hardal, ketçap, mayonez önceden sofraya konmaz. Kullanýlacaklarý yemekle beraber sofraya getirilir. Elle yenmesi gereken yemeklerde el tasý eklenmelidir. Ýçinde yarýsýna kadar ýlýk su ve bir dilim limon olmalýdýr. Sol taraf çatalýn önüne koyulur. Meyve için el tasý eklenecekse içindeki su soðuk olmalý ve yine bir dilim limon koyulmalýdýr. El tasý verilmeyecekse, özellikle elle yenen yemeklerden sonra hafif sabunlu ve kokulu el bezi verilmelidir" önerisinde bulunuyor.
Bazý yemeklerin yenmeyen kýsýmlarý, kemikler ve kýlçýklar için yemek tabaðýnýn sol önüne bir kemik tabaðý konmasý gerektiðini vurgulayan uzmanlar, þunlarý kaydediyor:
"Ýki kiþinin omuz arasýndaki boþluk hedef alýnýr þekilde sofrada her iki kiþiye bir sigara tablasý konur. Davetlilerin rahatça yemek yiyebilmeleri için her kiþiye 60 cm yer olmalýdýr. Peçeteler sofraya mümkün olduðunca sade þekilde konur. Þekilli katlamalar doðru deðildir. Kirli takýmlar saðdan alýnýr ve yerine temizleri yine saðdan sofraya koyulur. Bunlarýn içinden sadece el tasý, ekmek ve salata tabaðý soldan alýnýr ve soldan koyulur. Garnitürler ve soslar ayrý servis edildiði için soldan verilmelidir. Kalabalýk ziyafet sofrasýnda elle yenen yemekler ve sarýmsaklý yemekler verilmez."
Kolay Gelsin.
|