Amerikan Hastanesi’nden Diyetisyen Zuhal Güler Çelik, bayram boyunca yediklerimize çok dikkat etmemiz gerektiðini söylüyor.
Ramazan ayý boyunca oruç tutan kiþi tarafýndan büyük bir sevinçle beklenen bayram geldiðinde ‘oruç bitti artýk yiyebilirim’ diyerek aþýrý miktarda besin tüketimi baþlar. Özellikle tatlý ve et tüketimi artar.
Ramazan ayý boyunca iki yada üç öðünden oluþan farklý bir beslenme tarzýna alýþan mide ve metabolizma bir anda çok yoðun bir besin tüketimiyle karþýlaþýnca, tepkisini hemen gösterir. Baþta mide ve barsak hastalýklarý olmak üzere çeþitli sorunlarýna sebep olabilir. Fazla miktarda ve yaðlý besin tüketimi ile kiþilerde gaz, hazýmsýzlýk, mide bulantýsý gibi mide ve barsak sistemi rahatsýzlýklarý görülebilmektedir. Özellikle bu dönemde hamurlu tatlý tüketimi kandaki yað ve kolesterol düzeyini de yükseltebilir. Ailesinde kalp, hipertansiyon ve þeker hastalýðý gibi kronik hastalýðý ve mide rahatsýzlýðý olan kiþilerin bu konuda daha hassas davranmalarý önemlidir.
Bayram boyunca kalabalýk ve çok keyifli olan aile yemeklerinin sýk olmasý yenilen yemek miktarýný arttýrýr. Ancak özellikle gün boyu aç kalmaya alýþan midede sorun yaþanmamasý için yemek miktarlarýnýn azaltýlýp öðün sýklýklarýný arttýrýlmasý gerektiði unutulmamalýdýr. Özellikle yaþý ilerlemiþ ve çeþitli saðlýk problemleri olan aile büyüklerinin daha da dikkatli olmasý gerekir. Ramazan bayramýnýn klasiði olmasýna raðmen hamurlu ve kýzartma þeklinde yapýlan tatlýlar yerine daha hafif olan sütlü ve meyveli tatlýlar bulundurmak ve tüketmek daha faydalý olacaktýr.
Ramazanda bir ay dinlenmeye çekilen mide, bayramda tatlý ve hamur iþi yiyeceklerle yorulmamalý ve bayramýn ilk günlerinde az ve sýk aralýklarla sebze ve meyveye aðýrlýk vererek beslenmeli, vücudun eski düzenine dönmesi daha yumuþak ve saðlýklý bir geçiþle saðlanmalýdýr.
Ramazan süresince kiþilerde sývý alýmý düþmektedir. Bu yüzden mutlaka bayram süresince ve sonrasýnda su ve asitsiz içecekler içilerek günlük sývý ihtiyacý karþýlanmalýdýr. Ayrýca çay kahve gibi kafein içeriði yüksek içecekler yerine bitkisel çaylar tercih edilmelidir.
Güne hafif bir kahvaltý ile baþlanmalý. Aþýrý miktarda yemekten kaçýnýp az ve sýk yemek yenmeli. En az iki ara üç ana öðün olacak þekilde planlanmalý. Ayrýca iyi çiðneyerek midenin yükü hafifletilmeli.
Peklik problemiyle karþýlaþmamak için sebze ve meyve yeterince tüketilmeli.
Yemek piþirme yöntemi olarak kýzartmalar yerine haþlama, fýrýnda ve ýzgara tercih edilmeli.
Aðýr hamur tatlýlarý, þekerler, aþýrý yaðlý, çok tuzlu, kalori açýsýndan yoðun yiyecekler yerine sebze ve meyve tüketimine aðýrlýk verilmeli. Tatlý olarak sütlü ve meyveli tatlýlar tercih edilmeli. Bayramda bilinçsizce fazla çikolata ve tatlý tüketimi, mide yanmasý, baðýrsak bozukluklarý gibi þikayetlere neden olur.
Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur tatlýlarý ve çikolatalardan çok az miktarda yemeli. Ayrýca seçici olunup her ziyeret edilen yerde verilen herþey tüketilmemeli.
Çay, kahve gibi kafeinli içecekler fazla tüketilmemeli, daha çok bitkisel çaylar ve su tercih edilmeli.
Ramazan aylarýnda su tüketiminin az olmasýndan dolayý vücutta oluþabilen su kaybýnýn yerine konulabilmesi için su ve sulu gýdalarýn tüketimine önem verilmali.
Diyabetliler, kalp hastalarý, yüksek tansiyonu bulunanlar ve özel diyeti olanlar beslenme düzenini kesinlikle bozmamalý.
|