Oruç tutmak bütün dinlerin ortak paydalarýndan biridir. Þekil ve içerik olarak farklýlýklar gösterse de tüm dinlerde vücudu arýtmanýn bir yolu olarak görülür. Oruç tutmanýn vücuda çok fazla yararý vardýr. Özellikle son yýllarda yapýlan birçok araþtýrmada, canlýlarýn sað kalým süresini uzatmanýn en iyi yollarýndan biri kalori kýsýtlamasý yapmak olarak gösterildi. Bu açýdan baktýðýmýzda, beslenme yetersizliði yapmayan kalori kýsýtlamasý yapmak, direkt yaþam süremizi uzatýyor ve metabolik hastalýklara yakalanma riskimizi azaltýyor.
Oruç tutmak da bir tür kalori kýsýtlamasý yapmaktýr aslýnda. Ancak çoðu zaman sahura kalkmýyoruz ve iftarda kendimizden geçmiþçesine pilavlar, börekler, etler, pideler ve çeþit çeþit tatlýlar yiyerek orucun vücudumuza vereceði yararý yok edip kendimize zarar veriyoruz.
Özellikle oruç tutacaðýmýz bu yýllarda, oruç tutmak yaz aylarýna denk geldiði için günler çok uzun ve çok sýcak. Eðer gerekli önlemleri baþtan almayý bilmezsek birçok saðlýk problemi yaþayabiliriz. O nedenle siz siz olun ve ramazan ayý baþlamadan, daha saðlýklý oruç tutabilmek için vücudunuzu hazýrlayýn ve beslenme içeriðinizi biraz deðiþtirin:
• Her gün sekiz bardak su içmeye özen gösterin. Eðer su içmeyi sevmiyorsanýz, su içmeyi sevmek için çeþitli yöntemler deneyebilirsiniz. 1 litre suyu bir sürahiye koyun ve içine taze meyve (çilek, elma, limon, nane) dilimleyin. Sürahiyi her zaman görebileceðiniz bir yere koyun ve vücudunuzu suya doyurun. Oruç tutmaya baþladýðýnýzda bunu alýþkanlýk haline getireceðiniz için, iftarda ve sonrasýnda su içmeyi ihmal etmezsiniz.
• Her sabah muhakkak kahvaltý yapýn. Kahvaltý da az yaðlý peynir, haþlanmýþ yumurta ve bol domates, biber, salatalýk gibi su oraný yüksek sebzeleri tercih edin. 1 hafta öncesinden bile bu þekilde kahvaltý yapmaya alýþýrsanýz, sahura kalkma ihtiyacý duyarsýnýz ve sahursuz oruç tutmamaya çalýþýrsýnýz.
• Özellikle akþam yemeklerini oruca baþlamadan önce daha hafif yemeye özen gösterin. Çorba, etli bir sebze yemeði, yoðurt ve ekmekten oluþacak þekilde hazýrlayýn akþam yemeklerinizi. Ramazandan önce akþam yemeklerinizi bu þekilde yemeye baþladýðýnýzda, vücudunuz alýþacaðý için ister istemez iftarda aðýr yemekler yiyemeyeceksiniz.
• Akþam yemeðinden sonra hiçbir þey yiyip-içmeyin. Gece yatmadan 3 saat önce besin alýmýnýzý kesin. Akþam yemeðinden sonra yeme-içme alýþkanlýðýnýzdan kurtulabilirseniz iftardan sonra da yeme alýþkanlýðýnýz olmaz ve daha rahat bir mide ile oruç tutabilirsiniz.
• Çay, kahve tüketiminizi sýnýrlayýn. Çünkü çay ve kahve vücuttan su atar. Yaz aylarýnda vücudun suya daha çok ihtiyacý olduðu için bu tür içecekler fazla tüketilirse susuzluk daha çok oluþabilir. Özellikle oruç tutmaya baþlamadan önce bu alýþkanlýklarýnýzdan uzaklaþýrsanýz ramazanda daha rahat edersiniz.
• Her gün 45-60 dakika arasýnda yürüyüþ yaptýðýnýzda vücut direncinizi artýrýrsýnýz. Daha dayanýklý olursunuz. Kendinizi daha güçlü hissedersiniz. Ramazan ayýnda da yürüyüþlerinizi yapmaya devam edin. Ýftardan 2 saat sonra yapacaðýnýz en az yarým saatlik yürüyüþ metabolizmanýzý düzenler.
|