Fazla tuz çok susuzluk yapar, çok yoðun tuz içeren gýdalar hazýr çorba , soslar, baharatlar, et suyu, konserve gýdalarý tüketmeyin. Yaðda kýzarmýþ gýdalar mide yanmasý yapar. Katkýlý gýdalara dikkat. Þekerli gýdalar ve çok tatlý meyvalar.
Ýftarda neler mutlaka yenilmeli
Bolca su, protein ve yeþil sebzeler, az þekerli meyvalar. Karbonhidrat ( ekmek, makarna, pilav, börek , patates) tüketmemeye özen gösterin. Ýftara çok sýcak olmayan yarým kase çorba ile baþlayýn. Çorbadan sonra yemeðe 15 dakika ara verip, ardýndan ana yemeðe devam edin. Ana yemekde et, tavuk, balýk veya kuru baklagil mutlaka yer almalý. Çünkü protein içeren yiyecekler sizi tok tutup, kan þekerinizi iyi bir þekilde dengeler.. Ýftarda yoðurt, ayran , soðuk nohutlu ayran çorbasý, cacýk tüketebilirsiniz. Piþirme tekniði de son derece önemli. Yiyeceklerin daha hafif ve saðlýklý olmasý için kýzartma ve kavurma yerine; haþlama, ýzgara, buðulama veya fýrýnda piþirme yöntemlerini seçin. Bitki Çaylarý: Rezene, yeþil çay, kuþburnu, nane, ýhlamur. Baharatlar: Toz zencefil, fesleðen, dereotu, maydanoz, nane, kekik, kaküle, tane karanfil ve toz zerdeçal. Doðal Maden Sodasý. Oruç sýrasýnda çoðu kiþinin yaþadýðý en büyük problemlerden biri kabýzlýktýr. Kabýzlýðý önlemek için lif oraný yüksek gýdalara yönelin. Suyu soðuk ve hýzlý içmeyin.Midede gaz oluþur ve aðrýya neden olabilir.
Ramazanda tüketilmesi gereken 5 saðlýklý besin
Hurma
Potasyum içerir ve (muzdan daha fazla potasyum içerir) ve potasyum susuzluktan dolayý oluþan yorgunluðun giderilmesinde çok önemlidir. Ayrýca özel bir karbonhidrat karýþýmý (glikoz ve fruktoz) içermektedir. Bu hem kýsa hem de uzun dönemli tokluk saðlar.Tokluk hissini veren beta D Glukan’dýr.
Doðal organic bal
Fito kimyasallar ve flavonoidler içerir.Enerji verir.Doðal gýdalar içinde en iyi antioxidandýr.Günde 1-2 tatlý kaþýðý tüketilmeli.
Balýk
Beyin fonksiyonlarýný geliþtirir, kalp saðlýðýný korur.En iyi omega 3 kaynaðý soðuk deniz somonu, levrek , mezgit, ton balýðýdýr.
Ýncir
Calsiyum, demir, magnesium ve potasyum içerir.Lif ve kan þekerini dengede tutar.Alkali olduðundan vücudu asit ortamdan korur.Þeker hastalarý yememeli.
Zeytin yaðý
Omega 9 içerir.HDL seviyesini yükseltirken, LDL seviyesini düþürür.Antioxidan özelliði vardýr.Piþirirken faydalarý azalýr, bu nedenle piþtikten sonar eklenmelidir.
|