Ramazanda saðlýklý ve dengeli beslenme biçimini benimsemek yaz aylarýnda her zamankinden daha önemli. Uzmanlar, vücudun uzun süreli açlýk ve susuzluða alýþtýðý Ramazan ayýnýn ardýndan ihtiþamlý bayram sofralarý ve aðýr yemeklere dikkat edilmesi konusunda uyarýyor ve baðýþýklýk sisteminin güçlendirilmesi için sebze, meyve ve sularýnýn içerdiði besin bileþenleri nedeniyle sofralardan eksik edilmemesi gerektiðini söylüyor.
Yaz aylarýna denk gelen Ramazan aylarýnda vücut saðlýðýný ve direncini korumak için dengeli beslenmeye her zamankinden fazla önem vermek gerekiyor. Oruç tutan kiþilerin enerjilerini ve dikkatlerini gün boyu koruyabilmeleri, Ramazan ayýnýn yaz sýcaklarýna denk gelmesiyle iyice zorlaþýyor. Vücudun ihtiyaç duyduðu tüm besin öðelerini iki öðünde tamamladýðý orucun ardýndan bayramda beslenmeye özel bir özen gösterilmesi öneriliyor.
Günde 3-5 porsiyon sebze, 2-4 porsiyon meyve tüketilmeli!
Ramazan diyetinin ardýndan vücudun normal yeme alýþkanlýðýna döndüðü bayram döneminde, tatlý ve þekerli gýdalarýn tüketimine dikkat edilirken, dengeli beslenmeye önem verilip, günde 3-5 porsiyon sebze, 2-4 porsiyon meyve tüketmek gerekiyor. Meyvenin veya sebzenin kendisinin yenilemediði durumlarda ve sýcaklarýn da etkisiyle meyve sularý, lezzetli ve pratik çözümler haline geliyor.
Günlük su ihtiyacýný karþýlamaya dikkat edilmeli
Vücudun sývý dengesinin korunmasýna yaz aylarýnda daha çok dikkat edilmesi ve sývý tüketiminin arttýrýlmasý gerekiyor. Günde 1 bardak meyve suyu içmek de, içerdiði vitaminler, minareler ve polifenoller sayesinde vücudun ihtiyaç duyduðu bazý besin öðelerini saðlamasýnýn yaný sýra, sývý alýmý açýsýndan da saðlýklý beslenmeye olumlu katkýda bulunuyor.
Neden meyve suyu?
Optimal beslenme için günde yaklaþýk 5 porsiyon meyve / sebze tüketilmesi gerekiyor. Alýnan sebze ve meyvenin en az iki porsiyonu yeþil yapraklý sebzeler, domates, portakal, limon gibi turunçgiller oluþturmalýdýr. Düþük sebze ve meyve tüketimi; gastrointestinal kanser (%19), iskemik kalp hastalýklarý (%31), inme (%11), kardiyovasküler hastalýklar (%85) ve kansere (%15) yol açabiliyor. Ayrýca lezzeti ve serinliðiyle de yaz aylarýnýn tercih edilen içeceði olan meyve sularý, potasyum, folat ve vitamin C, β-karoten gibi antioksidan vitaminler yönünden de zengin. Bu özellikleriyle bazý kanser türleri ile kalp hastalýklarýna ve diðer kronik hastalýklara karþý koruyucu etkileri bulunuyor.
|