Amerika’da aldýðý PN Coach eðitimi ile ülkemizin tek Uluslararasý Spor Beslenme Uzmaný olan Sencer Bulut, ‘saðlýklý beslenmenin’ sanýldýðý kadar zor olmadýðýný belirterek, ‘beyaz un, tuz, þeker, yað’ içeren besinlerin daha az ve kontrollü alýnmasý gerektiðini ifade ediyor.
Aþýrý kiu olma durumu da; kalp ve damar hastalýklarý baþta olmak üzere, karaciðer yaðlanmasý, bazý kanser türleri, þeker hastalýðý vs neden oluyor. O nedenle, þekerli, tuzlu, yaðlý ve beyaz un ile yapýlan gýdalardan olabildiðince uzak durmakta fayda bulunuyor” dedi.
1)Uyandýðýnýzda, 1 saat içinde kahvaltý yapýn.
Sabah uyandýktan sonra, 1 saat içinde kahvaltý yapmalýsýnýz. Peynir, domates, salatalýk, zeytin, 2 yumurta beyazýna 1 yumurta sarýsý (az yaðda piþirilmeli), kepek veya çavdar ekmeðinden oluþan zengin içerikli ve güçlü bir kahvaltý ile güne baþlayýn. Metabolizma hýzý açýsýndan ve kahvenin barýndýrdýðý birçok fayda nedeniyle, kahve içmek unutulmamalýdýr.
2)Her gün en az 10 porsiyon sebze ve meyve tüketin.
Günde 10 porsiyon, sebze ve meyve tüketmelisiniz. Meyveleri, sýkarak suyunu içmek yerine, sadece meyve olarak yemek daha saðlýklýdýr. Mevsimine göre, tüm sebzeleri alýn. Piþireceðiniz yemeðin, aþýrý yaðlý ve tuzlu olmamasýna dikkat edin. Brokoli gibi bazý sebzeleri, buharda piþirerek yemenizde fayda var. Öðün aralarýnda, açlýk hissettiðinizde ise, meyve yiyin. Sabah ve akþam yemeðinde, sebze yemeði ve salata aðýrlýklý beslenme modelini benimseyin.
3)Her gün en az 1 kase tam tahýl ve baklagil tüketin.
Tam tahýllý besin tüketiminin, erken ölüm oranýný %15 ile %25 oranýnda azalttýðý düþünülmektedir. Araþtýrmacýlar, bir hafta boyunca 6 veya daha fazla porsiyon tam tahýl tüketen bireylerin arterlerinde, daha az tahýl tüketenlere oranla daha az plak olduðunu ortaya çýkarmýþtýr. Ayný zamanda sofa fasulyesi, nohut, mercimek gibi baklagiller lif açýsýndan zengindir. Lifler, sindirim sistemindeki kolesterolle iliþkilidir.
4)Öðle ve akþam öðünlerinde, genellikle beyaz et tüketin.
Öðle ve akþam yemeklerinde, tavuk, hindi, balýk gibi beyaz et tüketmeyi tercih edin. Yemekleri, aþýrý yaðlý ve tuzlu piþirmemeye özen gösterin. Beyaz et olarak da, yaðsýz kýsýmlarý tercih edilmelidir.
5)Her gün en az 1/3 kase kabuklu yemiþ tüketin. Bol baharat alýn.
Kabuklu yemiþi, ham olarak tercih etmelisiniz. Her gün, bir avuç çið badem veya çið fýndýk saðlýk için yararlýdýr. Ayný zamanda, bol baharat tüketmeye özen gösterin. Bu beslenme tarzý, zencefil, sarýmsak ve kurukumin içerir. Zencefil, dolaþýmý arttýrýr. Kurkumin, baðýrsaktaki kolesterol alýmýný önler. Vitamin deposu olan sarýmsak ise; kalp, safra kesesi, akciðer ve karaciðeri kuvvetlendirirken, mide ve baðýrsaklarý dezenfekte edip, baðýrsak kurtlarý gibi zararlý bakterileri yok eder.
6) Omega-3 içeren takviye besinler tüketin.
Temel yað asitleri olan Omega-3, vücudumuzda üretilmediði için, mutlaka besinler ile alýnmak zorundadýr. Yeterli miktarda alýnmadýðý taktirde, kardiyovasküler (dolaþým sistemi) bozukluðu baþta olmak üzere, diðer hastalýklarý beraberinde getirecektir. Mevsimine göre balýk çeþitleri, su yosunu ve balýk yaðýnda Omega-3 bulunuyor.
7)Her gün, en az 4 fincan çay için.
Çay, kandaki kolesterolü düþürmeye, arteriyel plaklarý azaltmaya, kan damar fonksiyonunu geliþtirmeye ve lipit oksidasyonunu azaltmaya yardýmcý olabilir. Yeþil Çayý da, kanser riskini azaltýp, dolaþýmý düzenlediði, vücuttaki yað yakýmý sürecini hýzlandýrdýðý için tercih edin. Kahve veya soda tüketecekseniz, kafeini azaltýlmýþ çeþitlerini için. Çünkü, normal kahve, her zaman daha iyidir.
8)Et, iþlenmiþ gýda, trans yaðlar ve süt ürünlerini sýnýrlandýrýn.
Yüksek miktarlarda et ve trans yaðýn, kandaki kolesterol için zararlý olduðu anlaþýlmýþtýr. Otla beslenen hayvanlardan elde edilen bazý organik et çeþitleri uygun olmakla birlikte, kolesterol sorunlarý ile karþý karþýya kalabilirsiniz. Trans yaðlar, iþlenmiþ gýda ve süt ürünleri ile ilgili olarak ise, kolesterolünüz kontrol altýnda tutmak adýna bu besinlere fazla raðbet etmeyin.
9)Diyet için vücudun ahengini bozmayýn. Haftada 5 saat egzersiz yapýn.
Ýnsanoðlu’nun vücudu, mucizevi bir ahenk içinde çalýþýr. Ahenkle çalýþan vücut sistemi; yanlýþ beslenme veya aþýrý þok diyetlerle bozulmamalýdýr. Nitekim vücudumuzun; karbonhidrat, protein, yað, vitamin ve minerallere ihtiyacý vardýr. Örneðin, sadece protein ürünlerinin alýndýðý protein diyeti yapýlarak; tek taraflý beslenme sonucu vücudun iþleyiþi bozulursa, bir daha düzelmesi uzun süre alabilir veya hastalýklara neden olabilir. Diðer taraftan, haftada en az 5 saat egzersiz gerekiyor. Bunu, direnç çalýþmasý, kondisyon ve esneme egzersizlerinin karýþýmý olarak yapýn.
10)Sigara ve alkol tüketmeyin.
Saðlýklý ve uzun bir ömür geçirmeyi istiyorsanýz, kesinlikle sigara ve alkol tüketmeyin.
|