Vücutta görülen sývý ve tuz kaybý nedeniyle saðlýklý kiþilerde bile tansiyon, kalp ritminde bozukluk, baygýnlýk ve kan þekerinde düþme gibi sorunlar ortaya çýkabiliyor. Memorial Þiþli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Baþkaný Prof. Dr. Bingür Sönmez, Ramazan ayýnýn bu yýl da uzun ve sýcak günlerde denk gelmesi nedeniyle özellikle kalp hastalarýný uyarýyor.
Ýftarda aðýr ve yaðlý yiyeceklerden kaçýnmalýdýr.
Ýftarýn klasik olarak bir bardak suyla açýlmasý uygundur. Arkasýndan bir çorba içilmesi ve 10 dakika ara verdikten sonra da diðer yiyeceklerin yavaþ bir þekilde tüketilmesi gerekir. Ancak yemeðe oturup birden 3 kap yemek tüketmek risklidir.
Ramazan’da alýnmasý gereken sývý sudur. Bol su içmeli ve tatlý olarak da sütten yapýlmýþ olanlarý tercih edilmelidir.
Sahurda kesinlikle aþýrý tatlýdan kaçýrmak gerekir. Çünkü bu tatlýlarýn tüketiminden sonra açlýk ve susuzluk hissi artmaktadýr. Çay ve kahve de idrar söktürücü özelliði nedeniyle sahurda tüketilmemelidir. Ýftarda bol çay içilebilir.
Ýftar sonrasý eðer kiþi teravih namazýna gidiyorsa ve yaþlýysa, uzun süre oturur pozisyonda olmasý risklidir. Çünkü uzun süre oturma halinde kan koyulaþmasý ortaya çýkabilir ve bu da emboliye neden olabilir. Bu nedenle ileri yaþ hastalarý teravih namazý kýlacaklarsa, bir sandalye kullanmalýdýr.
Ýftar sonrasý yemek yedikten bir saat sonra yarým saatlik bir yürüyüþ de yararlý olabilir. Ancak aktif olarak spor yapan kiþilerin Ramazan ayý boyunca spora ara vermesi uygun olur. Sporlarýný Ramazan sonrasýna ertelemeleri kalbi yorma riskini azaltýr.
|