Bu durum ramazanda doðru beslenmenin önemini arttýrýyor. Dr. Back-Up Medikal Danýþmaný Dr. Ayhan Tokgöz, oruç tutacaklar için “Sahurda ve iftarda aþýrý yemek yemekten sakýnýn. Lif açýsýndan zengin beslenin ve bol sývý alýn” diyerek önerilerini paylaþýyor.
Ramazan ayýnda saðlýklý, düzenli ve dengeli beslenmek, sindirim sistemi sorunlarý yaþamadan rahat oruç tutmak isteyenler için büyük önem taþýyor. Özellikle uzun ve sýcak yaz günlerine rastlayan ramazanda iftar ve sahur arasýnda sývý alýmýna dikkat etmek gerekiyor. Dr. Back-Up Medikal Danýþmaný Dr. Ayhan Tokgöz, oruç tutacaklarýn iftar ve sahurda nasýl beslenmesi gerektiðini aktarýyor.
Sahurda gün içinde enerji saðlayacak besinlerin yenmesini öneren Dr. Tokgöz, “Özellikle ramazan ayýnýn ilk günlerinde aç veya susuz kalmak konusunda endiþe duyanlar sahurda fazla yeme eðiliminde olabilir. Oysa ne kadar çok yerseniz o kadar fazla acýkýrsýnýz. Karbonhidrat aðýrlýklý yemek, örneðin hamur iþi ve makarna gibi beyaz undan rafine gýdalar, patates ve beyaz pirinç gibi niþastalý gýdalar, insülin seviyelerini artýrýr ve kan þekerini düþürerek daha hýzlý acýkýlmasýna neden olur. O nedenle sahurda protein, beyaz et, süt ve süt ürünleri ve kompleks karbonhidratlar, isteniyorsa tam buðday unundan ekmek, kepekli makarna, esmer pirinçten yapýlmýþ pilav gibi besinler tercih edilebilir” diye bilgi veriyor.
Orucun ilk günlerinde özellikle insülin seviyesindeki düzensizlikler nedeniyle zorluk çekilebileceðini söyleyen Dr. Tokgöz, “Oruç tutmaya baþlamadan bir süre önce yemek düzenini deðiþtirerek hafif bir yemek düzenine geçmek, oruç tutulduðu döneme daha hazýrlýklý bir þekilde girmeyi saðlayabilir. Önce hafif bir yeme düzenine geçmek, sonrasýnda ise daha kýsýtlý yemek yenen bir dönem geçirmek vücut için detoks etkisi yapar. Ýlk zamanlarda hissedilen yorgunluk da, sadece açlýktan deðil daha çok vücudun girdiði metabolik deðiþiklik etkisiyle oluþur” diyor. Ramazan ayýnda oruç tutmanýn özellikle, yutak borusu ve mide hastalýðý, þeker hastalýðý ve diðer kronik hastalýklarý olanlar ve düzenli ilaç kullananlar için yasak olmasý gerektiðini ifade eden Dr. Tokgöz, hasta olanlarýn, düzenli ilaç kullananlarýn ve saðlýk sorunu olduðunu düþünen kiþilerin oruç tutmak için mutlaka doktor görüþü almalarý gerektiðini belirtiyor.
|