Ancak yeni seneye uykusuzluk, halsizlik ve mide sorunlarý ile girmek istemiyorsanýz bazý önemli noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Memorial Suadiye Týp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Nilay Keçeci, yýlbaþý gecesi saðlýklý beslenme hakkýnda bilgi verdi.
Ýdeal bir yýlbaþý sofrasý nasýl olmalý?
Sofrada mutlaka semizotu, enginar, beyaz lahana ya da renkli biberlerden oluþan mevsim salatalarý ve yýlbaþý yemeðinde tokluk hissi oluþturacak hafif yiyecekler bulunmalýdýr.
Hindi düþük kolesterol bakýmýndan saðlýkla tüketilebilecek bir besin öðesidir. Hindi sevmeyen ailelerin balýk ve tavuk gibi beyaz et aðýrlýklý beslenmesi yararlý olacaktýr. Balýk fýrýnda piþirilip, dereotlarý ile süslenerek servis edilebilir. Tavuk da salatalarla birlikte ya da evde yapýlmýþ taze soslarla tatlandýrýlarak masanýzda yer alabilir.
Kýzartma, kavurma gibi aðýr ve yaðlý yiyecekler yerine taze peynir ve haþlanmýþ sebzeler tercih edilmelidir.
Sofrada pilav ve makarnaya mümkün olduðunca yer verilmemelidir. Yemeði süsleyecek ek besin tercihi, domatesli bulgur pilavý olabilir.
Aðýr ve þerbetli tatlýlar yerine meyve ve süt tatlýlarý tüketilmelidir. Ev yapýmý, içerisindeki þeker ve yað miktarý belli olan baklavalar da küçük porsiyonlar halinde yenebilir.
Kuruyemiþler yemekten 1 ya da 1,5 saat sonra en fazla bir avuç içi kadar, karýþýk olarak tüketilebilir. 2 ceviz, 5 badem, 5 fýndýk ve 1 avuca yakýn kabak çekirdeði yeterli olacaktýr.
Yemekten bir saat kadar sonra meyve yenebilir. 2 dilim ananas ve 1 muz ile oluþturulmuþ meyve tabaðý hem mutluluk hormonu salgýlanmasýna hem de yorgunluk hissinin kaybolmasýna katkýda bulunur.
Uykusuzlukla baþ edebilirsiniz
Uykusuzlukla mücadele etmek için, bütün günü uyunarak geçirilmemelidir. 1 Ocak’ta kahvaltý brunch þeklinde yapýlabilir. Güne ara öðünlerle devam edilip, akþam yemeði erken saatlerde yenilmesi ve erken uyumak önemlidir. Uykusuzluk için gün içinde enerji verici gýdalar tüketilmesi etkili olacaktýr. Sabah kahvaltýsýna eklenebilecek kuruyemiþler, 1 tatlý kaþýðý kadar tahin ve pekmez ikilisi ile yumurta yeterlidir. Gün içinde bol su içmek, hareketli olmak, bol meyve ve sebze tüketimi günün enerjik geçirilmesine yardýmcý olur.
Detoks çayý ile midenizi rahatlatýn
Yýlbaþý ve ertesinde de yeterli miktarda su içilmesi çok önemlidir. Taze meyve sularý, bitki ve meyve çaylarý da içilebilir. Detoks çayý, gün içinde midenin rahatlatýlýp enerji depolanmasý için yardýmcý olur. Detoks çayý 1 kabuk tarçýn + 1 yeþil elmanýn kabuðu + bir tutam mate yapraðý ve bir tutam ýhlamur çayý ile yapýlabilir. Mate yapraðý; vücuttaki ödemin atýlmasýna, kan þekeri ve kolesterolün düzenlenmesine katkýda bulunur. Ihlamur, aðrý gidericidir ve toksit etkenleri uzaklaþtýrýr. Tarçýn; kan þekerini dengeler, gaz ve þiþkinliði giderir, iyi huylu kolesterolü yükseltir, antibiyotik etkisi vardýr.
1 Ocak’ta evde dinlenin
Bedensel yorgunluk bütün gün yatmaktan çok hafif hareketlerle atýlabilir. Ancak yoðun alýþveriþler, sinema programlarý ya da yorucu aktiviteler yerine günü evde geçirmek vücudun dinlenmesi açýsýndan faydalý olacaktýr.
Midenizi dinlendirin
Bütün bir gece yiyecekleri sindirmekle uðraþarak yorulan mide, ertesi gün dinlendirilmelidir. Zeytinyaðlýlar, çorba ve salatalar mideye iyi gelecektir. Bitki çaylarýndan rezene ve anason gaz problemlerinin giderilmesine, melisa ve papatya ise vücudun dinlenmesine yardýmcý olacaktýr.
1 Ocak detoksu
Kahvaltý:
1 yumurta ile yapýlmýþ omlet, 1 dilim beyaz peynir, 2 adet ceviz içi ve bol yeþillik
Ara: Bir fincan detoks çayý
Öðle:
1 kase kremasýz sebze çorbasý (Havuç, kabak, bir küçük patates karýþtýrýlabilir)
2 yemek kaþýðý lor peyniri + 1 çay kaþýðý çörek otu karýþtýrýlmýþ bol yeþillikli mevsim salatasý
Ara: 1 su bardaðý tarçýnlý süt + saat 17:00 gibi bir fincan detoks çayý
Akþam:
1 kase sebze çorbasý ve 4 yemek kaþýðý semizotu ya da enginar salatasý
Ara: 1 fincan detoks çayý
|