Soðuk algýnlýðýnýn ilk belirtilerinde ve grip enfeksiyonu geçirildiðinde mürver, melisa, adaçayý, zencefil, karabiber meyvesi ve zencefil yapraklarýndan oluþan çay, kýþýn baðýþýklýk sisteminizi güçlendirir. |
Yeditepe Üniversitesi Eczacýlýk Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalý Baþkaný Prof. Dr. Erdem Yeþilada, mevsim geçiþlerinde, soðuk algýnlýðý ve gribal enfeksiyonlara karþý ve ayný zamanda soðuk algýnlýðý belirtilerinin ilk hissedildiði durumlarda veya yakýn çevrede soðuk algýnlýðý vakalarýnda artýþ görülmesi durumunda baðýþýklýk sistemini güçlendirmek için bu bitkilerden oluþan çay karýþýmýndan yararlanýlabileceðini belirtiyor.
Mürver bitkisinin içerisindeki flavonoitler ve antosiyaninler antioksidan etkisinin yaný sýra baðýþýklýk sistemini uyarýcý etki gösterir ve vücudun direncini artýrýr.
Melisa yapraklarýnýn sulu özütünün uçuk virüsü üzerindeki antiviral etkisi ilk olarak Cohen et al. dikkatini çekmiþ ve çeþitli araþtýrma gruplarý tarafýndan etkili olduðu virüsler ve etkili bileþenlerine yönelik bilimsel araþtýrmalara yayýmlanmýþtýr. Yapýlan çalýþmalarda melisa yapraklarýnýn hem sulu özütünün ve hem de yapraklardan elde edilen uçucu yaðýn antiviral etkisinin bulunduðu gösterilmiþtir.
Kýþ mevsiminin etkilerini yoðun bir þekilde hissettirmeye baþlamasýyla, insanlar aðýz ve boðazda görülen iltihaplarýn tedavisinde öncelikle bitkilere baþvurur. Adaçayý, özellikle bitkinin içerdiði uçucu bileþenlerin aðýz ve boðazda yerleþen enfeksiyon ve iltihaplarda (farenjit, jinjivit gibi) yararlý olduðu bilinmektedir.
Yüzyýllardýr koruyucu etkisiyle bilinen, soðuk algýnlýðý ve boðaz aðrýsýnda ilk tercih olan zencefil kökü, hoþ kokusu ve ferahlatýcý özelliðiyle vazgeçilmez bütünleyicisi olan limon ile buluþtuðunda soðuk algýnlýðýndan sindirim sorunlarýna kadar bir çok rahatsýzlýða iyi geliyor. Diðer taraftan, zencefil safra salgýsýný artýrmasý nedeniyle bilhassa yaðlý yemeklerden sonra sindirime yardýmcý olmakta, sancýyý gidermektedir. Yangý giderici etkisi nedeniyle artrit gibi yangýlý hastalýklarda þikayetlerin hafifletilmesinde yararlanýlmaktadýr.
Bilhassa Limon ve balla birlikte hazýrlanan çayý soðuk algýnlýðýnda, boðaz aðrýsýnda ve öksürüklerde etkilidir. Ayrýca, zencefil, baðýþýklýk sistemini güçlendirmesinin yanýsýra, zayýflamaya yardýmcý bir bitki olarak da biliniyor. Saðlýðýna özen gösterirken farklý lezzetler deneyerek keyif almak isteyenler için zencefil ve limon kabuðu vazgeçilmez bir ikili.
Karabiber meyvesi deðerli bir baharat olarak yemeklere lezzet katmasýnýn ötesinde çeþitli biyolojik etkileri bakýmýndan da deðerlidir. Uçucu yaðýnýn yaný sýra piperidin ve pirolidin alkamitler türevi bileþikler arasýnda piperin önemli bir bileþenidir. Yapýlan çalýþmalarda santral sinir sistemi üzerinde uyarýcý, aðrý kesici ve ateþ düþürücü etkileri tespit edilmiþtir.
Zeytin yapraðý yürütülen deneysel çalýþmalarda kuvvetli iltihap giderici ve aðrý kesici etkisine baðlý olarak romatizma ve osteoartrit gibi sorunlarda kullanýlýr.
|