Kýyafetlerimizin kýþa uygun olmasý oldukça normal. Hatta bu konuyu gündeme getirmek bile abes.
Kýyafetlerimizi kýþa uyarlamak ne kadar gerekliyse, soframýzý da kýþa uyarlamak o ölçüde gerekli bir düzenlemedir. Kýþ sofrasý bizi kýþ mevsiminin oluþturacaðý saðlýk problemlerinden koruyacak etkidedir. Hatta kýþýn beslenmemizde yapacaðýmýz ayarlamalar, kýþý turp gibi saðlam geçirmemizde son derece etkilidir. Turp gibi bir kýþ geçirmek için kýþ soframýzda turp olmalý.
Kýþ mevsiminin baharatýmsý tadý ile lezzet sipektrumu oluþturan turp, kýþ sofralarýnýn koruyucu kalkan yapýsýnýn temel yiyeceðidir. Turpu salatalarýmýza rendeleyebileceðimiz gibi doðrayýp söðüþ þeklinde de tüketebiliriz. Sebze çorbasýnýn içine 1 adet turp atmak kýþ çorbanýzýn tadýný ve besin deðerini zenginleþtirir. Siyah turpun içini oyup 1 tatlý kaþýðý bal ilave edip, 5-6 saat beklettikten sonra turpun içindeki balý yemek üst solunum yolu enfeksiyonuyla savaþýmýzda yardýmcý etken niteliðindedir.
Turpun içerdiði demir, baðýþýklýk sisteminizi güçlendirmenin yanýnda günü maksimum enerjik geçirmeniz için de destek saðlar. Ýçeriðinde bulunan kalsiyum ve potasyum ise dolaþýmý hýzlandýrarak ödem oluþmasýný engellediði gibi baðýþýklýk sistemimizi kuvvetlendiren bir baþka faktördür.
Turp; enerji metabolizmasýnda baþrol oyuncusu olan B2 vitamini, diðer adýyla riboflovin yönünden de zengindir. Böylece turpun içindeki B2 vitamini ile kilo kontrolümüze de destek saðlamýþ oluruz. B2 vitamini ayrýca diðer B grubu vitaminleri ile simbiyotik birliktelikle cilt, saç, týrnak saðlýðýnda ve güzelliðinde pozitif etki gösterir.
Kýþýn bol bol turp yiyelim; daha az hastalanalým, daha enerjik olalým, kilomuzu daha kolay kontrol edelim, cildimiz daha pürüzsüz, saçlarýmýz daha parlak, gözlerimiz daha canlý olsun.
|