7 farklý bitkinin kullaným amaçlarý…
Biberiye yapraklarý, yapýlan deneysel çalýþmalarda pankreatik lipaz enzimini baskýlayarak baðýrsaklardan yaðýn emilmesini azalttýðý ve dolayýsýyla kilo almayý ve karaciðer yaðlanmasýný önleyebileceði bildirilmektedir. Ayrýca safra salgýsýný artýrarak sindirimi, bilhassa yaðlý besinlerin sindirimini kolaylaþtýrmaktadýr. Diðer taraftan, biberiye yapraklarýnýn idrar söktürücü özelliði vücuttan ödemin sökülmesine yardýmcý olmaktadýr.
Funda yapraklarý, idrar artýrýcý etkisinin yaný sýra sindirimi kolaylaþtýrýcý özelliði bulunmaktadýr.
Kiraz sapý, idrar artýrýcý özelliðinin yaný sýra zengin potasyum içeriði nedeniyle vücutta idrar ile atýlan potasyum dengesinin bozulmasýný önlemektedir.
Isýrgan yapraklarý da potasyum bakýmýndan zengin bir idrar söktürücü olmasýnýn yaný sýra vücuttaki ödemin atýlmasýna yardýmcý olur.
Yeþil çay ve Mate, içinde bulunan kafein maddesi nedeniyle fiziksel halsizliði giderici ve enerji verici (analeptik) bir içecek olarak bilinmektedir. Kafein türevleri idrar artýrýcý etkisi ile yine vücutta ödemin sökülmesine yardýmcý olur. Yeþil çay ve mate bitkileri yað yakýcý (lipolitik) ve glikojenolitik özelliktedir. yað yakýcý etkisi klinik çalýþmalar ile de ortaya konulmuþtur.
Kekik uçucu yaðýnýn safra artýrýcý etkisi bulunmaktadýr. Dolayýsýyla sindirimi kolaylaþtýrýr.
|