Su: Ýftardan sahura kadar olan zaman diliminde yavaþ yavaþ, en az 8 su bardaðý olacak þekilde su içilmelidir. Uzun açlýk döneminden sonra su içmek midenizi bulandýrýyor ise limon suyu ile suyunuzu lezzetli hale getirebilirsiniz.
Taze Sýkýlmýþ Meyve Sularý ve Taze Limonata: Yeterli miktarda su içemeyenler günde 100–200 mililitre yani 1–2 çay bardaðý kadar taze sýkýlmýþ meyve sularý tüketebilirler. Günlük boþ enerji alýmýný arttýrmamak adýna þeker hiç eklenmemelidir. Fakat taze meyve sularýnýn bile su kadar etkili ve taze meyvelerden daha saðlýklý olmadýðýný unutmayýn.
Ayran: Sudan sonra tercih edebileceðiniz en saðlýklý içecektir. Gün boyunca açlýk nedeni ile düþen tansiyonunuzu dengelemek adýna içine bir miktar tuz ekleyebilirsiniz. Her iki su bardaðý ayranýn, 1 su bardaðý süt-yoðurt kadar enerji içerdiðini unutmayýn.
Doðal Maden Sularý: Su yerine geçebilecek bir diðer içecekte doðal maden suyudur. Ýçerdiði mineraller ile Ramazan döneminde mineral ihtiyacýmýzý saðlamakta da yardýmcý olur. Günde 1 adet doðal maden suyu içilebilir. Asit içeriði nedeni ile aç karýna içilmemesi ve mide sorunlarý olanlar tarafýndan tüketilmemesi gerekir. Ayrýca yüksek tansiyon hastalarý da doðal maden suyu içmemelidir, çünkü bu içeceklerin sodyum içerikleri yüksektir.
Çay: Ülkemizde yaygýn olarak tüketilen çay, tüketim miktarlarý ve hazýrlanma þekli konusunda dikkat gerektiren bir içecektir. Günde 4–5 kupadan fazla çay içilmemesi gerekir. Çünkü kafein içeriði nedeni ile vücuttan su atýmýný arttýrýr. Çay antioksidan içeriði yoðun olan bir içecektir. Fakat antioksidanlardan yararlanabilmek için çayý doðru demlemek gereklidir. En yüksek antioksidan içeriði için çay 5–7 dakika demlenmelidir. Diðer önemli bir konu ise çayýn ne zaman tüketileceðidir. Sahurda yumurtanýn yanýnda ve iftardan hemen sonra çay tüketmek uygun deðildir. Çünkü çay yapraklarýnýn yapýsýnda yer alan tanenler demir emilimini azaltýr. Bu nedenle çay yemeklerden hemen sonra deðil, en az 45 dakika sonra açýk ve limonlu olarak tüketilmelidir. Yeþil çayýn antioksidan içeriði siyah çaya göre daha fazla olduðundan yeþil çayý da tercih edebilirsiniz.
Kahve: Yemeklerden sonra en sýk tüketilen içeceklerden birisi de kahvedir. Günde 4 kupa kahve önerilen maksimum günlük kafein alýmýna eþ miktarda kafein içerir. Koyu kahveler uzun süren açlýk nedeni ile yorulmuþ olan mideyi rahatsýz edebileceðinden ve kalp çarpýntýlarýna neden olabileceðinden tercih edilmemelidir.
|