Saðlýklý böbreklere sahip olmak için günlük yaþamýnýzda yapacaðýnýz ufak deðiþiklikler ile tuz tüketiminizi sýnýrlandýrabilirsiniz.
SUSADIKÇA SU ÝÇÝN: Susadýkça su içmek gerekir. Ancak günlük su miktarý 1,5 litre altýnda olmamalýdýr. Aþýrý su içmek böbrek yetmezliði ve tansiyon yüksekliði üzerine olumlu faydasý yoktur.
TADINA BAKMADAN TUZ KULLANMAYIN: Yemeklerin tadýna bakmadan tuz kullanma alýþkanlýðýndan vazgeçiniz.
TUZLUKLARI MASANIZDAN KALDIRIN: Yapýlan yemeklere az tuz konularak günlük hayatýmýzda sofralardan tuzluðu tamamen kaldýrabilirsiniz.
ÇOCUKKEN ALIÞTIRIN: Çocuklarýmýza erken yaþlardan itibaren az tuz tüketimine alýþtýrmalýyýz. Öncelikle anne ve babanýn çocuða örnek olmasý gerekir.
TUZLU YÝYECEKLERDEN UZAK DURUN: Evlerde yapýlan tuzlu salçalar, aþýrý tuzlu beyaz peynirler, turþu ve zeytinleri olabildiðince az tüketmeliyiz. Tansiyon yüksekliði ve böbrek yetmezliði olan hastalar asla bunlarý tüketmemelidir.
ETÝKET OKUMA ALIÞKANLIÐI EDÝNÝN: Satýn alýnan ürünlerin etiketleri mutlaka okunmalý, sodyumu (tuzu) azaltýlmýþ veya tuzsuz ürünler tercih edilmelidir.
TUZ YERÝNE ALTERNATÝFLER: Yemeklerin lezzetini artýrmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleðen gibi bitkilerle, baharatlar, limon, sirke, yoðurt gibi alternatifleri kullanýlabilir.
|