Kalsiyumun en iyi kaynaðý “süt”
Süt, yaþamýn hemen hemen her döneminde tüketilmesi gereken bir gýdadýr. Özellikle büyüme-geliþme, gebelik ve emziklilik döneminde önemi daha fazla artmaktadýr. Kalsiyumun en önemli kaynaðý olan süt;
• Çocuklarýn kemik ve diþ oluþumlarýnýn tamamlanmasýnda,
• Güçlü kalp atýmýnda,
• Kanýn pýhtýlaþmasý ve kan basýncýnýn kontrolünde,
• Kaslarýn hareketinde,
• Sinirsel mesajlarýn iletiminde,
• Ýleri yaþlarda kemik yoðunluðunun azalmasýný önlemede,
• Gebelik ve emziklilikte artan ihtiyaca baðlý depolardaki azalmayý önlemede yardýmcýdýr.
Günde 2 bardak süt içilmeli
Yetiþkin bireyler özellikle kadýnlar, ileriki dönemlerde ortaya çýkacak olan kemik erimesine karþý; ergenlik dönemindeki kýz ve erkek çocuklarý ise kemik geliþimi için günde mutlaka 2 bardak süt içmelidir. Gebelerin de her gün yatmadan içecekleri bir su bardaðý süt, hem rahat uyumalarýný hem de gerekli ihtiyaçlarýn karþýlanmasýný saðlar. Kalan 3-4 porsiyonluk süt ve süt grubu ihtiyaçlarý ise yoðurt ve peynirden saðlanabilir.
Kolesterolü olanlar süt tüketimine dikkat etmeli
Süt su, yað, protein, karbonhidrat, mineral ve vitaminlerden oluþur. Bir su bardaðý sütte yaklaþýk olarak 9 gr. karbonhidrat, 6 gr. protein ve 6 gr. yað bulunmaktadýr. Sütte bulunan yaðlarýn 2/3’ü doymuþ yaðlardan oluþmaktadýr. Bu nedenle kolesterol problemi yaþayan bireylerin süt ve süt ürünlerini tüketirken dikkat etmeleri ve yaðý azaltýlmýþ ürünleri seçmeleri gerekmektedir.
Çocuklarda süt tüketimi yaþa göre deðiþiyor
Çocuklarýn günlük almalarý gereken kalsiyum miktarý yaþa göre deðiþir. 1-3 yaþ aralýðýndaki çocuklarýn 500 mg kadar kalsiyum ihtiyacý varken, ergenlikte bu miktar 800-1000 mg’a kadar çýkar. Bu miktarý karþýlamak için 2-3 yaþýndaki çocuklarýn 2 bardak, 4-8 yaþýndaki çocuklarýn 2,5 bardak, 9-18 yaþ arasýndaki çocuklarýn ise 3 bardak süt içmeleri yeterlidir.
Cam þiþede, günlük pastörize süt tüketin
Pastörize edilen sütler, buzdolabýnda 4-5 derecede yazýn bir gün, kýþýn 2-3 gün saklanabilir. Pastörizasyon iþlemi tam yapýlmamýþ olan sütlerde tat ve renk deðiþimi olur. Süt ýsýtýldýðýnda sütün rengi deðiþmezse iyi pastörize olmuþ demektir. Bu nedenle süt satýn alýnýrken iyi bir markadan, güvenilir bir süt tercih etmek doðru olacaktýr. Mümkünse cam þiþelerde, günlük pastörize edilmiþ sütler tercih edilmelidir.
Çocuðunuza sütü sevdirmek için…
• Çocuðun tat duygusu anne karnýnda oluþmaya baþlar. Gebelikte tüketilen gýdalar yabancý gelmeyeceði için çocuk da kolaylýkla yiyecektir. Bu nedenle gebelikte süt tüketimi ihmal edilmemelidir.
• 1 yaþýnda sonra alerjisi yoksa inek sütü verilmeye baþlanmalýdýr.
• Anne-baba süt içerek çocuða örnek olmalýdýr.
• Pipet ve renkli, eðlenceli bardaklar süt içimini kolaylaþtýrdýðý unutulmamalýdýr.
Çocuklar için saðlýklý süt tarifleri
Memorial Þiþli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Merve Yüksek, sade süt içmeyen çocuklarýn ailelerine önerilerde bulundu.
Hurmalý Süt: 3 adet çekirdeksiz hurma (ya da 1 yemek kaþýðý hurma püresi), 1 çubuk tarçýn ya da toz tarçýn ve 1 su bardaðý süt. Hurmalar birkaç saat öncesinden sýcak suda bekletilerek yumuþatýlýr. Süt ve hurmalar mikserde iyice karýþtýrýlýr. Bardaða koyulan hurmalý sütü çubuk tarçýn ya da üzerine toz tarçýn serperek tatlandýrýlabilir.
Meyveli Süt: ½ muz, 3-4 adet çilek ve 1,5 su bardaðý süt. Meyveler iyice yýkandýktan sonra süt ile birlikte mikserden geçirilir. Ýsteðe göre meyve parçalarý ile süslenerek soðuk olarak servis edilebilir.
Çikolatalý Süt: 4 kare bitter çikolata ve 1 su bardaðý süt. Çikolatalar, benmari yöntemi ile eritilir. Eritilen çikolatalar süt ile mikserde karýþtýrýlýr. Üzerine az miktarda rendelenmiþ çikolata serperek süslenir.
Dondurmalý Süt: 1 top vanilyalý ya da meyvelerden yapýlmýþ meyveli dondurma ve 1 su bardaðý süt. Dondurma ile süt mikserden geçirilip, hýzlýca servis edilir.
|