Son yýllarýn en uzun aç kalýnan oruç döneminin ardýndan, bayramda yenilen tatlýlar, vücudu oldukça yoruyor. Bayram boyunca, oruç süresince, yeterince tüketilmeyen suyu tüketmek, özellikle yýlýn en sýcak günlerine denk gelen Ramazan bayramýnda, saðlýmýzý korumak için büyük önem taþýyor. Günlük su ihtiyacýnýn genelde alýnan kaloriye göre belirlendiðine dikkat çekerek, su tüketiminin bol bol tatlý tüketilen Ramazan bayramýnda daha da artmasý gerektiðini vurguluyor.
Ramazan ayý boyunca günde yaklaþýk 17 saat aç ve susuz kalan vücut, Ramazan bayramýyla birlikte alýþýk olmadýðý beslenme þekline girecek. Yýlýn en sýcak zamanlarýna denk gelen Ramazan bayramýnda, su tüketiminin hayati önemi olduðunu vurgulayan Waternet Saðlýklý Beslenme Uzmaný Diyetisyen Canan Aksoy, “Su içmenin yaný sýra, suyun bekleme ve saklama koþullarýnýn da iyi olmasý gerekiyor. Mikrobiyolojik yönden içmeye uygun, aðýr metallerden arýndýrýlmýþ taze içme suyunu elde edebilmenin en saðlýklý ve mantýklý yollarýndan biri de arýtýlmýþ içme suyudur. Bu anlamda evde arýtýlmýþ içme sularýnýn bekleme ve saklama koþullarý açýsýndan en saðlýklýsý olduðunu söyleyebiliriz.” dedi. Ayrýca içme sularýnýn, cam þiþelerde saklanmasýnýn, saðlýk açýsýndan en faydalý saklama þekli olduðunun da altýný çizen Waternet Saðlýklý Beslenme Uzmaný Diyetisyen Canan Aksoy, özellikle yaz aylarýnda vücutta tutulmasý gereken su oranýnýn çok önemli olduðunu belirterek, alýnan kaloriye göre su tüketimine dikkat edilmesi gerektiðinin önemini vurguluyor.
Alýnan her kalorinin ardýndan su tüketimi dengesine dikkat edilmesi gerektiðinin oldukça önemli olduðunu belirten Saðlýklý Yaþam Uzmaný Diyetisyen Canan Aksoy, “Ramazan süresince biz diyetisyenlerin en fazla uyarý yaptýðý konu ise açlýktan çok susuzluk konusuydu. Eðer kronik bir hastalýðýnýz yoksa açlýða daha dayanýklý olan vücudumuz, konu su olunca maalesef o kadar dayanýklý deðil. Bu anlamda bayram boyunca, oruç tutarken yeterince tüketemediðimiz suyu tüketmek vücudumuz için yaptýðýmýz en olumlu davranýþlardan biri olacaktýr.” diyerek suyun önemine dikkat çekti.
Bayram boyunca özellikle dikkat edilmesi gerekenler
• Bayram sabahýna peynir, zeytin, domates, salatalýk, tam veya tane kepekli ekmek ve meyvelerden oluþan bir kahvaltý sofrasý ile baþlayýn.
• Bayram ziyaretine gelen misafirlere þeker ve çikolatanýn yanýnda, fýndýk, ceviz, kuru kayýsý ve kuru incir gibi lezzetli ve saðlýklý ikramlar hazýrlayýn. Ýkram sýrasýnda bunlardan siz de atýþtýracaðýnýz için ara öðününüzü saðlýklý bir þekilde geçirebilirsiniz.
• Ziyaret sýrasýnda ikram edilen her þeker ve çikolatanýn ardýndan bir bardak su tüketin
• Bayram boyunca çay-kahveyi þekersiz içmeye çalýþýn. Bu þekilde tüketemiyorsanýz suyu tercih edin.
• Bayram ziyaretlerinde mümkün olduðunca asansör yerine merdiven kullanmaya dikkat edin ve gideceðiniz yere yürüyerek ulaþmaya özen gösterin.
• Öðün atlamamaya özen gösterin. Öðün aðladýðýnýz zaman tatlýlara hayýr demek zorlaþacaktýr.
• Tatlýlar yüzünden artan kalori alýmýný dengelemek için ana öðünlerde aðýr yemeklerden, kýzartýlmýþ ürünlerden kaçýnýn daha çok sebze, salata ve yoðurt tüketmeye dikkat edin.
Bir kalori bir mililitre su
Oksijenden sonra bir canlýnýn ihtiyacý olan en temel yaþam maddesi suyun önemi sýcak yaz günlerinde daha da artýyor. Özellikle Ramazan ayý boyunca uzun süre susuz kalan vücuda, bayramýn ilk günü aþýrý yükleme yapmamanýn da hayati önem taþýdýðýný belirten Waternet Saðlýklý Yaþam Uzmaný Diyetisyen Canan Aksoy, “Ortalama bir yetiþkinin günde 1800-2000 kalori aldýðýný düþünürsek bu durumda içilmesi gereken su miktarý 1,8-2 litre arasýnda deðiþiyor. Bayramlarýn vazgeçilmezi þerbetli tatlýlar için ise kalori hesabý þöyle; 2 dilim baklava ortalama 500 kalori ediyor. 500 kalori alan birinin 500 ml daha fazla su tüketmesi gerekiyor.” dedi.
Hangi tatlýdan sonra ne kadar su içilmeli?
Tatlý Kalorisi Ýçilmesi gereken su miktarý
2 dilim baklava 500 kcal ½ Litre su
1 porsiyon ekmek kadayýfý 450 kcal 450 ml su (1,5 su bardaðý)
1 adet orta büyüklükte tulumba tatlýsý 130 kcal 130 ml su (1 çay bardaðý)
1 porsiyon revani 350 kcal 350 ml su (yaklaþýk 1,5 su bardaðý)
1 tane þekerpare 250 kcal 250 ml su (1 su bardaðý)
2 Kemalpaþa tatlýsý 220 kcal 220 ml su (1 su bardaðý)
|