Kalp damar hastalýklarýna karþý koruyucu etki gösteriyor… Kemiklerin erimesini önlüyor… Zihni açarak hafýza kaybý ile unutkanlýða karþý etkili oluyor… Saçlarý ve cildi besliyor… Keskin gözler için de birebir...
Balýðýn faydalarý aslýnda saymakla bitmiyor. Saðlýðýmýz üzerinde bu denli önemli rol oynadýðý için de uzmanlar her fýrsatta balýðýn haftada en az 2 gün soframýzda yer almasý gerektiðine dikkat çekiyor! Ancak balýðýn bu özelliklerinden en etkili þekilde faydalanabilmek için de; tazeliðinin nasýl anlaþýlacaðýndan piþirme yöntemine, yanýnda neler tüketilmesi gerektiðinden nelerden kaçýnýlmasý gerektiðine kadar birçok noktaya da dikkat etmek gerekiyor.
Adeta þifa deposu
Balýk doymamýþ yað içeren omega 3 'ten zengin bir besin. Omega 3 yað asitleri de kalp damar hastalýklarýna karþý koruyucu etki gösteriyor. Öyle ki 85 bin menopoz sonrasý kadýn üzerinde yapýlan bir araþtýrmada; haftada 5 ve daha fazla balýk tüketenlerde hiç balýk tüketmeyenlere göre kalp krizi geliþme riski yüzde 30 daha az bulunmuþ. Balýk içerdiði omega 3 sayesinde de zihni açarak hafýza kaybý ve unutkanlýðý önlüyor. Omega 3 ayný zamanda beyin ve sinir sistemini de olumlu yönde etkiliyor. Fosfor ile A vitaminden zengin olmasý gözde meydana gelen dejenerasyonlarý önlüyor. Balýk ayný zamanda içerdiði kalsiyumla kemik kaybýný da önlüyor. Protein içeriði açýsýndan iyi bir kaynak olan balýk
doygunluk hissi de veriyor.
1. 1. YANINDA NELER YEMELÝ?
Balýðýn yanýnda roka yemeyin
Halk arasýnda “kemik erimesi” olarak bilinen osteoporoz, tedavi edilmediðinde omurga, kalça ile el bileklerinde ciddi kýrýklara ve þiddetli aðrýlara neden olabiliyor. Bu yüzden kemik kaybýna yol açan faktörlerden kaçýnmak çok önemli. Bunun bir yolu da, balýðýn yanýnda roka yememek! Beslenme ve Diyet Uzmaný Kamuran Diðdem Özkahya, rokanýn içeriðinde bulunan yüksek demirin balýkla birlikte yendiðinde kalsiyumun emilimini azalttýðý uyarýsýnda bulunarak, “Dolayýsýyla özellikle kýlçýðýyla birlikte tüketilebilen küçük balýklardaki kalsiyumun vücut tarafýndan kullanýlmasý için yanýnda roka yememeye özen gösterin” diyor.
Üzerine limon sýkýn
Limon içerisindeki antioksidanlar ve C vitamini balýktaki omega 3'ün vücuttaki kullanýmýný arttýrýyor. Balýða bir kaç damla limon sýkmak ise balýðýn zehirleyici etkisi mevcutsa vücuttaki toksik etkisini azaltýyor.
Balýk ile yoðurdu birlikte tüketebilirsiniz
Balýk bayatsa protein yapýsýnda bulunan histamin miktarý artýyor. Histaminin fazla olmasý da vücutta toksik etki gösteriyor. Yoðurt proteininde de bulunan histamin bayat balýk tüketildiðinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltiyor. Bu sebepten dolayý da “balýðýn yanýnda yoðurt yenmez” deniliyor. Beslenme ve Diyet Uzmaný Kamuran Diðdem Özkahya, balýk taze ise toksik etki göstermeyeceði için beraberinde, öncesinde veya sonrasýnda yoðurt ve süt grubu besin tüketmenin hiç bir sakýncasý olmadýðýný belirtiyor.
1. 2. TAZE BALIK NASIL ANLAÞILIR?
Balýðýn gözüne bakýn: Gözü canlý ve dýþa doðru bombeli olmalý.
Pullarýna dokunun: Pullarý canlý ve parlak olmalý. Pullarý dokunulduðunda düþmemeli.
Yer çekimine karþý tutun: Balýðý elinizle kaldýrdýðýnýzda kuyruðu sarkmadan dik bir þekilde duruyorsa, o balýk tazedir.
Solungaçlarý kontrol edin: Balýðýn kýrmýzý canlý solungaçlarý taze olduðunun bir göstergesidir.
Koklayýn: Balýðýn deniz kokmasý, taze olduðuna iþaret sayýlabiliyor.
Bastýrýn: Fleto edilmiþ balýk etine elinizi bastýrdýðýnýzda deri kendini eski haline getiriyorsa, bu taze olduðu anlamýna geliyor.
1. 3. NASIL PÝÞÝRMELÝ?
Proteinleri öldürene kadar piþirmeyin
Proteinler ýsý ile denatüre oluyor. Bir baþka deyiþle balýktaki proteinin vücudunuz için bir yararý kalmýyor. Bu nedenle ýzgara ya da fýrýnda piþirme yöntemleri gibi daha saðlýklý piþirme tekniklerini kullanýrken balýðý hafif sulu kalacak þekilde, çok kýzartmadan piþirme iþlemini tamamlayýn.
Þekerli, kremalý, soyalý soslar kullanmayýn
Balýk tek baþýna lezzetli bir besin. Þekerli, kremalý, soyalý soslar yerine limonlu ve sebzeli garniler ile birlikte fýrýn poþetinde piþireceðiniz balýklar daha saðlýklý ve lezzetli olacaktýr.
Buhar yöntemini tercih edin
Protein ve yüksek ýsý ile kayba uðrayan vitamin ile mineraller piþirme suyuna geçmeyip balýkta kalacaðý için balýðý buhar yöntemiyle piþirin. Tercih küçük balýklardan yana olunca daha çok uygulanan bir piþirme yöntemi olan kýzartma daha sýk kullanýlýyor. Bu nedenle küçük balýklar yerine büyük fleto balýklarý tercih edebilirsiniz.
1. 4. HANGI BALIÐI TERCÝH ETMELÝ?
Omega 3’ten zengin balýklar
Balýk denildiðinde beslenme açýsýndan akla iki þey geliyor; protein ve omega 3. Dolayýsýyla protein kalitesi ve omega 3 miktarý daha yüksek balýklarý tercih etmeniz saðlýðýnýz açýsýndan daha faydalý olacaktýr. Uskumru, tuna, sardalya, somon ile hamsi, lüfer omega 3 açýsýndan zengin balýklarý oluþturuyor.
Kalsiyumdan zengin balýklar
Kalsiyum ve D vitamini birbirlerinin emilimlerini olumlu yönde etkiliyor. Balýklar doðal olarak D vitamini içeriyor. Bu nedenle balýklardan alacaðýmýz kalsiyum bizim için deðerli oluyor. Sardalya, somon, uskumru, hamsi, morino, turna, ringa ile levrek kalsiyumdan zengin balýklar arasýnda yer alýyor.
Demir içeriði yüksek balýklar
Demir eksikliði kilo kontrolünün saðlanmasýnda büyük bir engel oluþturuyor. Hamsi ve mürekkepbalýðý demir içeriði yüksek balýklarý oluþturuyor.
|