1. Daha iyi çalýþan kalp: 2009 yýlýnda yapýlmýþ bir çalýþmada günde 3 – 4 fincan siyah çay içen kiþilerde; çevresel etkenlerle birlikte deðerlendirildiðinde, inme riskini günde 1 fincan içenlere göre % 21 oranýnda azalttýðýný göstermiþtir. Harvard’ta yapýlan baþka bir çalýþma ise kalp krizi riskini % 44 oranýnda azaltabileceðini göstermiþtir. Kötü kolesterol dediðimiz LDL kolesterol seviyesini ise % 11 oranýnda düþürebilir.
2. Kansere karþý koruyucu: Yapýlan çalýþmalar siyah çay tüketimi ile alýnan polifenol ve kateþinlerin bazý kanser türlerinin oluþumuna karþý koruyucu etki yarattýðýný göstermiþtir. Örneðin düzenli olarak günde 2- 3 fincan siyah çay içen kadýnlarda meme ve over (yumurtalýk) kanseri oluþumunun azaldýðý tespit edilmiþtir. Ayrýca akciðer kanseri geliþimini de azaltabilir.
3. Saðlýklý kemikler: Siyah çayda bulunan fitokimyasallar ile düzenli tüketim saðlandýðýnda güçlü kemikleri destekler, kemik yoðunluðuna katkýda bulunur, osteoporoz ve artrit riskini azaltýr.
4. Diyabet riskini azaltýr: Özellikle Akdeniz Bölgesi'nde yaþayan yaþlý bireyler ile yapýlmýþ çalýþmalar da düzenli olarak günde 1- 2 fincan siyah çay tüketimi yapýldýðýnda, Tip 2 diyabet oluþumunun % 70 oranýnda düþürülebildiði ihtimali üzerinde durulmuþtur.
5. Aðýz Saðlýðý: Yapýlan çalýþmalar siyah çayýn plak oluþumunu azalttýðý ve çürük oluþumuna neden olan bakteri geliþimini kýsýtladýðý üzerinde duruyor. Siyah çayda bulunan polifenoller, aðýz boþluðunda bulunan bakterilerin diþ plak oluþumunu ve yapýþkanlýk tadýna neden olan enzimlerin geliþimini engelliyor.
6. Aðýrlýk denetimi saðlar: Özellikle karýn çevresi yaðlanmasýný azaltýrken, yað yakýmýný ve aðýrlýk kaybýný destekleyici etki gösterir.
7. Antioksidanlar: Polifenol içeriði yüksek olan siyah çay, DNA hasarýný engelleme ile iliþkilidir. Tütün ve diðer toksin maddelerden kaynaklý olarak oluþan bu DNA hasarý için özellikle meyve ve sebzelerle desteklenmiþ bir diyette siyah çayýn yeri mutlaka olmalýdýr. Açýk ve limon ilave edilerek içilen çay ile antioksidan alým kapasitenizi arttýrmanýz kolaylaþýr.
8. Stresi azaltýr: Siyah çayda bulunan L- theanine rahatlama ve uzun süreli daha iyi konsantrasyon saðladýðý çalýþmalarýn ortak sonuçlarýdýr. Gün içerisinde ortalama 2- 3 fincan siyah çay tüketildiðinde stres hormonu olan kortizol seviyesinin düþtüðü gözlemlenmiþtir.
9. Güçlü baðýþýklýk sistemi: Siyah çay, içeriðindeki alkylamine antijenleri ile baðýþýklýk sistemini güçlendirir. Siyah çay virüsler ile savaþýr. Bu da sizin baðýþýklýk sisteminiz için koruyucu kalkan olur.
10. Düzenli sindirim sistemi: Baðýþýklýk sistemini geliþtirmeye ek olarak siyah çayda bulunan tanenler ayný zamanda mide ve baðýrsak hastalýklarý üzerinde iyileþtirici etki saðlar ve sindirim sistemi aktivitesinin azalmasýna yardýmcý olur.
11. Enerji arttýrýr: Yüksek kafein içeriði olan diðer içeceklere göre siyah çayda bulunan düþük kafein oraný kan akýþýna yardýmcý olurken, beyin fonksiyonlarýný da güçlendirir. Ayrýca metabolizma ve solunum sistemiyle kalp ve böbrekleri de uyarýr.
12. Mutluluk faktörü: Doðru þekilde toplanmýþ ve kurutulmuþ çay yapraklarýndan elde edilen siyah çayý demlediðinizde size mutluluk vermez mi? Hem de bunu tüm vücut fonksiyonlarýný korurken yaparsa. Bu nedenle doðru þekilde toplanmýþ, doðru markalarýtercih etmeli
SÝYAH ÇAY ÝÇERKEN DÝKKAT
• Güvenilir þekilde toplanmýþ, kurutulmuþ ve paketlenmiþ siyah çayý tercih etmelisiniz.
• Koyu ve bayat çaylarý içmeyiniz.
• Demir eksikliði olan kiþilerde çay özellikle yemeklerden hemen sonra içilmemeli en az 30 dakika beklenmelidir.
• Yaþlýlar, çocuklar ve hamileler açýk þekilde mümkünse limonlu çay içmeyi tercih etmelidirler.
• Doðru beslenme alýþkanlýklarý içinde gün içerisinde 3- 5 fincan siyah çay içebilirsiniz.
|