Malzemeler:
1 bütün hindi 5-10 kg arasý
2 kg taze patates
3 adet ayva
½ kg orta boy havuç
3 adet rezene
½ kg arpacýk soðan
2 paket kestane mantarý
1 kavanoz orta acý hardal
1 cay bardaðý domates salçasý
2 yeþil limon
½ çay bardaðý zeytin yaðý
Kimyon
Tuz
Karabiber
Biberiye
Yaðlý piþirme kaðýdý
Alüminyum folyo
Süslemek için
1 Demet Frenk Maydanozu
3 Mandalina
1 Paket Frenk Üzümü
1 Adet Nar
Hazýrlanýþý:
Ýyice yýkayýp buzdolabýna sýðacak bir tepsiye yerleþtiriyoruz. Büyük bir kasede salçayý biraz sýcak su yardýmýyla eritip hardal, zeytin yaðý, limon suyu, kimyon, biberiye, karabiber ve tuzla iyice karýþtýrýyoruz. Bu sos çok inceltmeden sürdürdüðümüzde kalacak bir kývamda olmalýdýr. Tuzu normalde kullandýðýnýzdan fazla tutuyoruz. Örneðin ben 2 çorba kaþýðý kullandým. Biberiye piþerken biraz kuruyor. Bu görüntüyü istemezseniz sosta kullanmayabilirsiniz veya sonradan ekleyebilirsiniz. Bence lezzet olarak gerekli…
Bu sosun yarýsý ile tüm hindiyi içi dýþý her yerine iþleyecek þekilde sosluyoruz. Bu iþlemi yýlbaþýndan önceki akþam yaparsanýz; hindi bir gecede sosu iyice içine çeker. Yeþil limon suyu bu iþlemde asitle etin sosu emmesine yardým ediyor. Eðer hindiniz çok büyükse sosa biraz da sirke karýþtýrabilirsiniz.
Hindi 1 gece dinlendikten sonra ertesi gün 11 civarý piþirmeye baþlarsanýz böylece akþam masada fýrýndan taze haliyle sýcak þekilde servis edebilirsiniz.
Hindiyi altýna yaðlý kaðýt serecek fýrýn tepsisine yerleþtiriyoruz. Mantarlarý bütün þekilde temizliyoruz. Rezenelerin soðanlarýný halka halka doðruyoruz. Taze patatesler ve havuçlarý olduklarý gibi kullanacaðýz. Ayvalarý soyup büyük küpler halinde kesiyoruz. Arpacýk soðanlarý da bütün halde soyulmuþ kullanacaðýz. Önceki akþamdan kalmýþ dolapta sakladýðýmýz sosu sýcak su ile birazcýk inceltelim ve önce mantarlarla ince ince doðradýðýmýz rezene ve arpacýk soðanlarý bu sosla kaplayalým.
Hindinin iç kýsmýna bu malzemeleri dolduruyoruz. Kalan sosla patatesleri ve havuçlarý kaplýyoruz. Mantar ayva rezeneden kalanlarla beraber hindinin yanlarýna da onlarý yerleþtiriyoruz.
Hindinin butlarýný sýcaða dayanýklý bir iple baðlýyoruz. Kanat kýsýmlarýný da kurdanlar yardýmý ile gövdeye sabitliyoruz. Þimdi piþirme kaðýdý ile hindinin her yerini, hiçbir yer ve malzeme açýkta kalmayacak þekilde iyice sarmalýyoruz. Piþirme kaðýdýndan sonra alüminyum folyo ile ayný iþlemi yapýyoruz. (Alüminyum folyonun direkt yemeðe deðmesinin piþme esnasýnda zararlý olmasý sebebiyle önce yaðlý kaðýt kullandýk.)
Sonra turbo konumda 170 derecedeki fýrýnýmýza hindiyi yerleþtiriyoruz. Folyonun yýrtýlmamasýna dikkat ediyoruz. Fýrýnda yer kalmýþsa alta akan sularý toplamak için ikinci bir tepsi yerleþtirseniz iþiniz kolaylaþýr.
Küçük boy bir hindi yaklaþýk 4 saatte büyük boy bir hindi yaklaþýk 5 saatte piþiyor.
Boyutuna göre bu süre sonunda hindiyi fýrýndan çýkartýyoruz. Piþtiðini kontrol edin. Modern malzemeler kullanýyorsanýz; bir et derecesini içine batýrýp sýcaklýðýný ölçebilirsiniz. 80 derece civarýndaysa piþmiþ demektir. Eski usullerle bir çatal yardýmýyla kenarýný biraz didikleyip kontrol edebilirsiniz.
Folyoyu açýnca patatesleri ve havuçlarý korumaya almak için aldýðý kadarýný hindinin içine yerleþtiriyoruz. (Mantarlar ve rezenelerin yanýnda) Folyo açýk bir halde yaklaþýk 40 dakika daha piþiriyoruz. Bunun için hindinin tepsinin içine akmýþ yaðlarýný bir fýrça ile üstüne bolca sürüyoruz. Hem daha güzel kýzaracak hem de kurumayacaktýr.
Hindi piþince onu servis tabaðýna alýyoruz. Tepsideki patates ve havuçlarý da yanýna yerleþtiriyoruz. Yine de tepsinin içinde hem hindi yaðý hem de patates, havuç, ayva, rezene ve mantar parçalarýyla sos kalacaktýr. Bu sosu bir kaseye alýyoruz. Biraz sýcak suyla inceltip blenderdan geçiriyoruz. Hindi etinizin sosu bu olacaktýr.
Afiyet Olsun.
|