1. Kilo vermeye katký saðlýyor
Ayva glisemik indeksi düþük bir meyve, yani kan þekerinizi çok hýzlý yükseltmiyor. Dolayýsýyla diyabetiniz varsa veya diyet yapýyorsanýz ayvayý rahatlýkla tercih edebilirsiniz. Ayva ayrýca öðünlerde tercih ettiðinizde lifli yapýsý sayesinde tokluk sürenizi uzatarak zayýflamanýza yardýmcý oluyor. Diyette tatlý alternatifi arýyorsanýz ayvayý haþlayýp ya da buharda piþirerek lezzetli tatlýlar hazýrlayabilirsiniz. Ancak ayvanýn büyüklüðüne dikkat etmelisiniz. Ayvanýn porsiyonu, yaklaþýk büyük boy bir ayvanýn yarýsý kadardýr.
2. Baðýþýklýk sistemini güçlendiriyor
Ayvanýn içeriðindeki C vitamini ve fitokimyasallar sayesinde baðýþýklýk sisteminizin güçlenmesine katký saðlýyor. Ayva günlük C vitamini ihtiyacýnýzýn 4'te 1’ini karþýlayarak patojenlere, virüslere ve bakterilere karþý vücudunuzu koruyor. Gün içinde tercih edeceðiniz 2 veya 3 porsiyon ( ihtiyacýnýza göre deðiþiyor) meyvenin birini ayvadan yana kullanabilirsiniz.
3. Saçlarýn uzamasýna yardýmcý oluyor
Demir, bakýr ve çinko gibi mineraller bakýmýndan oldukça zengin olan ayva artan kan dolaþýmý ile saç diplerine daha bol oksijenin taþýnmasýna yardýmcý olarak saçlarý güçlendirmesinin yaný sýra uzamasýna da yardýmcý oluyor.
4. Cildin genç kalmasýna yardým ediyor
Kýrmýzý kan hücrelerinin üretimi için gerekli olan demir, bakýr ve çinko mineralleri ayvada iyi oranlarda bulunuyor. Beslenme ve Diyet Uzmaný Ayça Kaplan ayva tüketimiyle birlikte kýrmýzý kan hücrelerin üretimi arttýrdýðýnda dolaþýmda taþýnan oksijen miktarýnýn yükseldiðini belirterek, “Dokulara daha çok oksijen gitmesi de daha saðlýklý, daha genç bir cilt anlamýna geliyor” diyor.
5. Kanser riskini azaltýyor
Serbest radikaller hücrelerin mutasyon geçirmesine, ölmesine veya kontrolsüz çoðalmasýna sebep olarak kanser riskini arttýrýyor. Antioksidan içeriði yüksek olan ayva, polifenoller yardýmýyla vücudu serbest radikallere karþý koruyarak kanser riskini azaltýyor.
6. Kalp- damar saðlýðýný koruyor
Yüksek oranda potasyum içermesi sayesinde kan basýncýný (tansiyonu) düþürmede etkili oluyor. Ayrýca çözünebilir bir lif olan pektinin ayvada yüksek olarak bulunmasý kolesterolü düþürmeye yardýmcý oluyor. Ayva içeriðindeki demir, çinko ve bakýr gibi mineraller sayesinde kan hücrelerinin yapýmýný ve kanýn akýþkanlýðýný artýrarak dolaþým üzerine olumlu etkiler saðlýyor.
7. Sindirime yardýmcý oluyor
Gaz problemlerini gidermek, sindirime yardýmcý olmak için haþlanmýþ ayvayý tercih edebiliriz. Ayva kabýzlýða iyi geldiði gibi ishal gibi þikayetlerin önlenmesinde de kullanýlabiliyor. Ýçerdiði yüksek lif sayesinde dýþkýnýn normal hacminin oluþmasýna yardýmcý oluyor. Ayvayý özellikle kaynatýlmýþ olarak tercih etmenizde fayda var.
8. Baðýrsak hastalýklarý riskini azaltýyor
Ayva içerdiði liflerle baðýrsak hastalýklarýna karþý koruyucu etki gösteriyor. Beslenme ve Diyet Uzmaný Ayça Kaplan liflerin sindirim sistemi kanalýnda olumlu etkileri sayesinde, ayva tüketiminin inflamatuar baðýrsak hastalýklarýna yakalanma riskini azalttýðýna dikkat çekiyor. Ayrýca lifin içindeki kateþin ve epikateþinler de kolonda kanser yapýcý toksinlerin baðlanmasýna ve zararýnýn önlemesine yardýmcý oluyor.
9. Kansýzlýða iyi geliyor
Ayvadaki yüksek demir içeriði sayesinde kan hücrelerinin üretimi artýyor. Anemi problemi yaþýyorsanýz ayva demir tüketimini arttýrmak adýna iyi bir alternatif olabiliyor.
10. Kötü nefes kokusunu önlüyor
Ayva anti-bakteriyel özelliði sayesinde birçok mikroorganizmanýn vücutta çoðalmasýna engel oluyor. Aðýzdaki bakterileri yok ederek kötü nefes kokusunu hafifletici etki gösteriyor.
|