Tabak ve çatallardaki balýk kokusunu çýkarmak için, yýkama suyuna bolca kahve telvesi atarsanýz, sorunun çözümlendiðini göreceksiniz.
Lahananýn piþerken pek de hoþ olmayan kokusunu önlemek için, tencerenin içine biraz ekmek içi koymanýz yeterli.
Soðan kokusunu ellerinizden çýkarmak için, evvelden haþladýðýnýz patatesi, mutfaktaki iþiniz bitince elinize sürerek beþ dakika kadar ovabilirsiniz. Ellerdeki sarýmsak kokusunu çýkarmak için de avucunuza biraz tuz alýp, hafifçe nemlendirdikten sonra iyice ovalayýn. Sabunla da iyice yýkarsanýz sarýmsak kokusundan eser kalmadýðýný farkedeceksiniz. Hatta soðan ve balýk kokusunun da... Soðan soymaya baþlamadan önce parmaklarýnýzý sirkeye batýrýrsanýz, kokunun elinize bulaþmadýðýný göreceksiniz.
Balýk kokusunu tabaklardan, çatallardan, býçaklardan çýkarmak hiç kolay olmaz. Bunun için yýkama suyunun içine bolca kahve telvesi atýn. Telve, balýk kokusunu emecektir. Sonra bildiðiniz gibi bolca suyla durulayýn.
Kaz, ördek ve av hayvanlarýndan eti aðýr kokulu olanlarýnýn, bu kokularýný gidermek için unla ovalamak ve yarým saat kadar unun içinde býrakmak lazýmdýr. Av etinin hangisi olursa olsun fýrýnda piþirmeden önce evvela haþlamalý, sonra soðan suyu, tuz, biber, arzu edilen baharatý karýþtýrýp, haþlanmýþ etin etrafýna sürmeli, en son olarak da yumurta sarýsýný yoðurtla karýþtýrýp eti bu karýþýma bulayýp, yaðlanmýþ tepsiye koyup fýrýna sürmelidir.
Karnabaharýn haþlama suyuna bir miktar süt katarsanýz kar gibi beyaz olduðunu, hem de kötü kokmadýðýný farkedeceksiniz. Kereviz piþirirken kokusunu almak için içine biraz lahana turþusu koyun.
Lahananýn piþerken pek de hoþ olmayan bir kokusu vardýr. Bunu önlemek için, lahanayý piþireceðiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeðe karýþmamasý için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koymanýz, sonra alýp atmanýz da size büyük kolaylýk saðlayacaktýr.
Uzunca süre kullanýlmayan eski çaydanlýklar, zamanla pek de hoþ olmayan bir koku edinirler. Bunu önlemek için en kolayý, içine bir parça kesme þeker koymaktýr.
|