ARA

Ev Turþusunun 8 Bilinmeyen Faydasý

 Ev Turþusunun 8 Bilinmeyen Faydasý Lahanadan korniþona, fasulyeden havuca, karnabahardan patlýcana, biberden kavuna birçok çeþidiyle kýþ sofralarýnýn vazgeçilmezi olan turþu, kendine has lezzetiyle mutluluk veriyor.



•     Soðuk algýnlýðýna karþý koruyor
Turþuyu oluþturan sebze ve meyveler baðýþýklýk sistemini kuvvetlendiren birçok vitamin, mineral ve antioksidanlarý içeriyor. Tek bir çeþit turþudan ziyade farklý sebzelerin turþularýný tüketmek vücuda alýnan antioksidan çeþitliliðini artýrdýðýndan daha fayda saðlýyor. Örneðin antioksidan çeþidi olarak, pancar turþusundan polifenoller ve betalain, lahana turþusundan glukosinolat elde edip yüksek antioksidan çeþidi ve kapasitesiyle kýþ günlerinde soðuk algýnlýðýna karþý kalkan oluþturabilirsiniz.

•     Baðýþýklýðý güçlendiriyor
Turþu bütüncül olarak baðýþýklýk sistemini koruyup güçlendiriyor. Bu koruyucu etkinliði hem içeriðindeki probiyotik bakteriler hem de turþuyu oluþturan sebze ve meyvelerin kendi özellikleri ile yapýyor. Fermente bir yiyecek olduðu için bakteri açýsýndan zengin. Bu bakteriler baðýrsak florasýnýn zenginleþmesini saðlýyor ki güçlü bir baðýrsak florasý güçlü bir baðýþýklýk sistemi anlamýna geliyor. Turþu ile gelen yararlý bakteriler ayný zamanda baðýrsaklarda K vitamini yapýmýna destek oluyor. K vitamini ise yaralanmalar sonrasýnda kanýn pýhtýlaþmasýnda rol alan bir vitamin. Ayrýca tiamin, riboflavin gibi B grubu vitaminlerine katký saðlýyor. Tiamin sinir sisteminin korunmasý ve hafýzanýn güçlenmesine yardýmcý olurken, depresyona karþý koruyucu görev üstleniyor. Hem tiamin hem riboflavin karbonhidrat ve yað metabolizmasýnda rol oynuyor.

•     Kan þekerini dengeliyor
Turþu yüksek miktarda lif içerdiðinden özellikle yemekle beraber yenildiðinde öðünün mideyi terk etme süresi yavaþlýyor, insülin salýnýmý dengeleniyor ve daha kontrollü bir kan þekeri elde ediliyor. Ýnsülin direnci gibi bir durumunuz varsa turþuyu bu þekilde tüketmek faydalý ancak diyabet hastalýðýnýz varsa tansiyon da sizin için bir risk faktörü olacaðý için turþu yemek tansiyonunuzun yükselmesine neden olabilir. Bu da böbrekleriniz için bir risk oluþturabilir. Diyabet hastalarýnýn turþuyu çok kontrollü tüketmesi hatta hiç turþu tüketmemesi gerekiyor.

•     Sporcularda kramplarý azaltýyor
Beslenme ve Diyet Uzmaný Müge Güzey Akansel “Egzersiz sýrasýnda terle birlikte birçok mineral kaybý da yaþandýðýndan bu durum dehidratasyona yani sývý kaybýna neden oluyor. Hem turþu hem de turþu suyu kaybolan sývý ve mineralleri yerine koymanýn hýzlý bir yolu. Sporcularda turþu suyu tüketiminin egzersiz sonrasýndaki kramplarý azalttýðýna dair çalýþma sonuçlarý bulunuyor” diyor.

•     Kansere karþý koruyucu
Turþu yapýmýnda kullanýlan sebzelerin her biri ayrý bir antioksidandan zengin olduðu için serbest radikallere karþý zengin antioksidan kapasiteyle mücadele ediyorlar. Özelikle sarýmsak ve karnabahar turþusunda bulunan flavonoidlerin antioksidan kapasitesi daha da yüksek. Tek bir turþu çeþidine aðýrlýk vermek yerine çeþitlendirmek farklý vitamin, mineral ve antioksidanlarýn alýmýna olanak saðlýyor.

•     Metabolizmayý hýzlandýrýyor, zayýflatýyor
Turþuda bulunan sirke kaynaklý asetik asitin vücutta yað depolamasýný önlediði bazý hayvan çalýþmalarýnda kanýtlanmýþ durumda. Turþunun hem metabolizmayý hýzlandýrýcý etkisi hem kabýzlýða karþý etkili olmasý hem de düþük kalorili olmasýndan dolayý diyet yapanlarýn zayýflamasýna yardýmcý oluyor. Lifli bir besin olmasý tokluk süresini uzatarak da ayrýca bu sürece destek saðlýyor.

•     Kabýzlýða karþý etkili
Hem çok lifli yapýsýyla hem de içeriðindeki fermente bakterilerle baðýrsak saðlýðýný koruyan bir besin. Baðýrsak florasýnýn saðlýðý baðýrsak hareketlerinin düzenli olmasý açýsýndan elzem. Ayný zamanda yüksek lifli sebze ve meyvelerden yapýlan turþular bu yolla da dýþký hacmini artýrarak, metabolik atýklarýn vücuttan daha rahat atýlmasýný saðlayýp kabýzlýða iyi geliyor.

•     Kalp damar hastalýklarýna karþý koruyor
Saðlýklý kiþilerde turþu tüketimi kalp damar hastalýklarýna karþý koruyor. Beslenme ve Diyet Uzmaný Müge Güzey Akansel “Turþu birçok yararlý bakteri barýndýrýyor ve bu bakteriler baðýrsak florasýný düzenliyor. Baðýrsak florasýndaki probiyotik bakterilerin yoðunluðunun ve çeþidinin artmasý kalp damar hastalýklarýna karþý koruyor. Turþunun kalp-damar hastalýklarýndan koruyucu olan diðer bir rolü ise yüksek antioksidan ve vitamin-mineral içeriði ile damar saðlýðýný koruma özelliðine sahip olmasý. Ancak bu koruyuculuk saðlýklý bireyler için geçerli!” diyor ve haftada 2-3 gün el ayasý kadar turþunun yenilebileceðini ekliyor. Turþunun içerdiði yüksek sodyum oranýnýn; tansiyon, diyabet, böbrek ve mide hastalýðý olanlar için turþuyu temkinli yaklaþýlmasý gereken bir besin yaptýðýný vurgulayan Müge Güzey Akansel, “Bu hastalýklarý olan kiþiler mutlaka hekim ve diyetisyenlerine danýþarak turþu tüketimini kontrollü bir þekilde tüketmeli ya da hastalýk düzeylerine göre hiç tüketmemeliler” uyarýsýnda bulunuyor.


COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen